Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, yenin değerini düşürmek ve ülkesinde yavaşlayan ekonomiyi tekrar canlandırmak adına ABD hükümet tahvilleri alma planları yaparak ABD hazine tahvillerinin en iyi arkadaşı olmaya hazırlanıyor.

Nomura Securities Co. ve eski Japonya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Kazumasa Iwata'ya göre Abe'nin Demokratik Liberal Partisi, yabancı menkul kıymetler almak amacıyla 50 trilyon yenlik (558 milyar dolar) bir fonu göz önüne alma kararı verdi. JPMorgan Securities Japan Co. ise toplam oranın bunun iki katı olabileceğini bildirdi. Japonya 2008 yılından bu yana 3. resesyonunu yaşarken, bu satın alımlar son 4 ayda yüzde 12 değer kaybeden para birimini daha da düşürecek.

Bank of America Merrill Lynch U.S. Treasury Index'e göre ise böyle bir politika, 2009 yılından bu yana en kötü yıl başlangıcını yaşayan Fed Başkanı Ben S. Bernanke'ye faiz oranlarını düşürme çabalarında yardımcı olacak. Fed'in aylık 45 milyar dolarlık alım yaptığı bu aylarda gelişme işaretleri gösteren küresel ekonomik büyümenin ABD, Avrupa ve Çin'de güvenli varlıklara olan talebi düşürmesinin ardından hükümet tahvilleri yüzde 0.5 değer kaybetti.

Philadelphia'da bulunan Brandywine Global Investment Management fon yöneticisi Jack McIntyre, "ABD'nin, Japonya'nın hazine tahvilleri almasından dolayı hayal kırıklığı yaşayacağını hayal edemiyorum. Fed şu ana kadar en ağır yükü kaldırıyordu" ifadelerini kullandı.