Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:10'da güncellendi)

Gelişen piyasa hisse senetleri, gösterge MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'nin son 20 ayın en yüksek değerlemesine yaklaşması ile birlikte, Malezya hisse senetlerinin Eylül 2011'den bu yana en hızlı düşüşünü göstermesinin öncülüğünde değer kaybetti.

Malezya'nın en büyük mobil telefon oepratörü Axiata Group Bhd., hükümetin iktidardarını zayıflatabilecek bir erken seçim çağrısında bulunacağı endişesi ile Mart 2009'dan bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. rusya'nın ikinci en büyük petrol üreticisi OAO Lukoil, petrol fiyatlarının dört ayın zirvesinden düşmesinin ardından üç günlük yükselişini tersine çevirdi. Aldar Properties PJSC, Abu Dabi'deki işlemlerde, üç yılı aşkın sürenin en hızlı kaybını yaşarken, Abu Dabi Borsasının göstergesi Financial Market General Endeksi Nisan 2010'dan bu yana gördüğü en yüksek seviyeden geriledi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.3 düşerek, Londra saati ile 12:35'te 1,078.01 puana indi. Endeks geçen hafta yüzde 0.7 yükseldi ve endeksteki hisse senetlerinin toplam piyasa değeri, bu şirketlerin tahmini karlarının toplamının 11 katına çıktı. Bu oran, Mayıs 2011'den bu yana görülen en yüksek seviyenin yalnıza yüzde 1 uzağında. Avrupalı maliye bakanlar, borç krizini görüşmek üzere bugün Brüksel'de bu yılın ilk toplantısında biraraya geliyor. ABD piyasaları bugün tatil nedeniyle kapalı.

Manila'da BDO Unibank Inc. şef piyasa stratejisti Jonathan Ravelas, "Yatırımcılar yüksek fiyatların avantajından yararlanıyorlar ve genişleyen değerlemelerin bir kısmını ceplerine koyuyorlar ve portföylerini yavaş bir şekilde yeniden dengeliyorlar," dedi ve "Piyasalar Avrupa'nın borç krizinden çıktığını ve bu yıl büyüme moduna girdiğini görmek istiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Rusya'da Micex Endeksi, petrol fiyatının New York'ta yüzde 0.5 gerileyerek varil başına 95.13 dolara inmesi ile birlikte, Nisan ayından bu yana gördüğü en yüksek seviyeden gevşedi ve yüzde 0.2 gevşedi. Micex Endeksi'ndeki şirketlerin toplam işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, 30 günlük ortalamanın yüzde 29 altında.

(16:10'da güncellendi)