Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Goldman Sachs Group Inc., altının önümüzdeki üç aylık dönemde, ABD'li kanun koyucuların borç limiti sorununu çözmeye çalışma çabaları ve dünyanın en büyük ekonomisindeki yavaşlama ile birlikte, yükselebileceğini kaydetti ve yatırımclara yükselişlere oynamaları tavsiyesinde bulundu.

Goldman analistleri Damien Courvalin ve Alec Phillips, 18 Ocak'taki raporlarında, "Mevcut fiyatların, yeni long pozisyonların tekrar oluşturulması için iyi bir giriş noktası olduğunu düşünüyoruz," dedi. Banka, altın için üç aylık fiyat hedefinin ons başına 1,825 dolar olduğunu ve ABD ekonomisinin sıçrama yapması ile birlikte yılın ikinci yarısında fiyatların zayıflayacağı tahminini tekrarladı.

Altın önceki çeyrekte, ABD'de toparlanma ve merkez bankası teşviklerin potansiyel sonlandırılması beklentileri ile yüzde 5.5 düştü ve 2008'den bu yana en kötü performansını gösterdi. Goldman analistleri, 1,825 dolara doğru bir yükselişin, borç tavanı kararları ile ilgili rallilerle uyumlu olduğunu kaydetti. ABD Kongresi, Hazine Bakanlığı'na göre, 1960'tan bu yana, borç limitini 79 kez artırdı ya da revize etti.

Analistler, "Bu sorunlara bağlı belirsizlik ile birlikte ekonomistlerimizin, daha yüksek vergilerin negatif etkisinin ardından 2013 yılının ilk yarısında zayıf ABD gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYİH) büyüme tahmini, altını üç aylık hedefe doğru itecek" dedi.

2012 yılında 12'nci yıl üst üste artış gösteren altın, Asya seansında sabah saatlerinde, Comex'te ons başına 1,689.50 dolardan işlem görüyordu. Exchange Traded Fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilerin gösterdiği üzere, geçen ay rekor seviyeye çıktı. En aktif altın kontratı, ons başına 1,825 doların üzerine en son Eylül 2011'de çıktı.

ABD Hazine Bakanlığı, ABD'nin 16.4 trilyon dolar olan borç limitini, Şubat ortası ile Mart başı arasındaki dönemde aşacağını kaydetti. Kamu kuruluşlarının finansmanı 27 Mart'ta tükenecek ve kanun koyucular yeni harcamaları onaylamalı. Aksi halde kamu kuruluşları işleyemeyecek. Ayrıca Mart ayında da, Kongre, 1 Ocak'taki anlaşmayla ertelenen, yarısı savunma harcamalarında olmak üzere, 110 milyar dolarlık harcama kısıntıları ile karşı karşıya kalacak.