Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük kullanıcısı Çin'in rafine bakır ithalatı Afralık ayında, Londra'da yükselen fiyatların, denizaşırı alım yapıp ülke içinde satmanın cazibesini azaltması ile birlikte yüzde 4.7 düştü.

Çin Gümrükler Genel İdaresi tarafından bugün açıklanan verilere göre, Kasım ayında 250,666 ton olan bakır ithalatı, Aralık ayında 238,828 tona geriledi. İhracat ise dördüncü ay da da artarak 25,486 ton ile Haziran ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Beijing Antaike Development Co.'ya göre, Çin'de ithalattaki düşüş ve ihracattaki artış, ülkenin bu yıl üretimi muhtemelen daha da artıracak olması ile birlikte, rekor seviyeye çıkan stokların azalmasına yardımcı olabilir. Bu durum, ayrıca, bir yılı aşkın süredir Londra'daki fiyatların altında seyreden ve Şanghay'da satmak için bakır ithal edenlerin hevesini kıran Çin'deki bakır fiyatlarını destekleyecek.

Beijing'de Galaxy Futures Co. analisti Che Hongyun, "Muhtemelen, ihracatın önümüzdeki birkaç ay boyunca artmaya devam etmesi ile birlikte, ithalatın aşağı yönde trend gösterdiğini göreceğiz," dedi ve "Depolardaki yüksek stoklar ithalatın azalmasına neden oluyor" değerlendirmesinde bulundu.

Londra Metal Borsası (LME) stokları 16 Ocak itibariyle 349,275 tona çıkarak 19 Ocak 2012'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Asya'daki stoklar ise 9 Ocak itibariyle 136,400 tona yükselerek 9 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

LME'de üç ay vadeli bakır kontratları 3 Ocak'ta ton başına 8,256.50 dolar ile 18 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesine tırmandı ve bugün Şanghay saati ile 15:33'te 8,064 dolar seviyesindeydi. Nisan vadeli bakır kontratları, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, yüzde 0.3 düşerek ton başına, yüzde 17 KDV dahil, 58,190 yuana (9,356 dolar) çıktı.