Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kurtarma kredisinin 9.2 milyar euroluk dilimine yeşil ışık yanan Yunanistan'ın Maliye Bakanı Stournaras, bu gelişmenin ekonomideki ilerlemeye işaret ettiğini, ancak sonraki ödemelerde hâlen daha sıkıntı yaşanabileceğini söyledi.

Yunanistan'ın Ocak ayı için talep edilen şartları yerine getirmekten memnun olduğunu belirten Stournaras, "Yol uzun ve hâlâ devam ediyor" dedi.

Euro Bölgesi maliye bakanları Yunanistan'ın 9.2 milyar euroluk kurtarma kredisi taksidinin ödenmesine bu ay yeşil ışık yaktı. Yeni fonların 7.2 milyar euroluk tahvillerden oluşan kısmı bankaların yeniden sermayelendirilmesi, 2 milyoar euroluk nakit kısmı ise hükümetin bütçe ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılacak.

Euro Bölgesi'nin Yunanistan'a Mart sonuna kadar kullanması için geçtiğimiz ay onay verdiği ödeme, 49.1 milyar euroluk kredinin bir parçasını oluşturuyor. Politika yapıcılar Samaras hükümetine bütçe kesintisi hedeflerini yerine getirmesi için 2016'ya kadar 2 yıl daha ek süre verdi. Avrupa, Yunanistan'ın harcamalarını ve resesyondaki ekonomisini kontrol etme konusundaki ilerlemelerini denetleyebilmek için ödemenin tamamını 4 ayrı parçaya böldü.

Yunanistan, geçtiğimiz ay bankalar için fonları da kapsayan 34.3 milyar euro aldı. Ocak'taki ödemenin ardından ülke bütçe sorumluluklarını yerine getirmesi için Şubat ve Mart'ta 5.6'şar milyar euroluk ödeme daha alacak. Uluslararası Para Fonu bu çeyrekte Yunanistan'a 3 milyar euro verecek.