Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Elysee Sözleşmesi'nin 50. yılı kutlamaları çerçevesinde Fransa ile Almanya'nın başbakan ve devlet başkanlarının da katılımıyla, Federal Meclis'te (Bundestag) ortak oturum gerçekleştirildi.

Fransa Ulusal Meclis Başkanı Claude Bartolone ve Federal Meclis Başkanı Norbert Lammer'in ortak başkanlık yaptığı oturuma, Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve milletvekilleri katıldı. İki meclis başkanı ile Merkel ve Hollande'ın ardından, Federal Meclis grup başkanları birer konuşma yaptı.

Hollande, konuşmasında, Alman-Fransız dostluğunun Avrupa'nın bütünleşmesinin motoru olduğunu belirterek, ''Bu dostluk çok değerli ve kaçınılmaz bir şekilde gerekli'' dedi.

İki ülkenin Avrupa'da yeni perspektifleri göstermesi gerektiğini ifade eden Hollande, bu konuda gençlerin önemine dikkati çekti.

Hollande, AB'nin ekonomi ve para birliğinden siyasi birliğe gitmesinin önemine değinerek, Avro Bölgesi'ndeki krizle ilgili de istikrarı sağlamak için gerekli mekanizmaların oluşturulduğunu belirtti.

Fransa'nın Mali'ye yaptığı askeri müdahaleyi savunan Hollande, ''Bu müdahale gerekliydi. Geç yapsaydık, çok geç olurdu'' ifadesini kullandı. Müdahalenin Afrika ve Avrupa'nın yararına olduğunu ileri süren Hollande, Almanya'ya, müdahaleye verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

-Angela Merkel-

Almanya Başbakanı Angela Merkel de Fransa ve Almanya'nın dostluğuna vurgu yaparak, iki komşu ülkede yaşayanların birbirine olan merakının her zaman canlı tutulmasını ve bunun kuşaktan kuşağa aktarılmasını istedi.

İki ülkenin dostluğunun Avrupa için önemli olduğunu belirten Merkel, birlikte daha iyi bir Avrupa'ya katkı yaptıklarını vurguladı. Merkel, Avrupa'nın ortak bir gelecek olduğunu ifade ederek, bugün Avrupa'da savaşın olmadığına ve birçok kişinin savaşı hatırlamadığına işaret etti.Angela Merkel, Elysee Sözleşmesi'ni imzalayan eski Almanya Başbakanı Konrad Adenauer ve eski Fransa Cumhurbaşkanı Charles De Gaulle'ün çabalarını takdir etti.

Bu arada, Federal Meclis'teki oturumdan önce iki ülkenin bakanları Başbakanlıkta ortak bakanlar kurulu toplantısı yaptı.
Merkel, burada Hollande ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Fransa'nın Mali'ye yaptığı müdahalenin zor bir askeri misyon olduğunu belirtti. Bu görevin Avrupa ve dünyaya yardımcı olduğunu dile getiren Merkel, iki ülkenin savunma bakanlarının Almanya'nın desteği konusunda görüşmelerde bulunduğunu söyledi.

Hollande da Alman hükümetinin, Fransa'nın müdahalesi konusunda siyasi dayanışma gösterdiğini ifade etti.

Hollande ve Merkel, Elysee Sözleşmesi kutlamaları çerçevesinde yaptıkları ortak açıklamada ise iki ülke arasındaki işbirliğini daha somut bir şekilde ilerletmek istediklerini belirtti.

Mayıs ayına kadar iki ülke hükümetlerinin Avrupa'da ekonomik işbirliği konusunda ortak önerileri ortaya koyacakları vurgulanan açıklamada, söz konusu önerilerin haziran ayında yapılacak olan AB zirvesinde sunulacağı bildirildi.

Açıklamada, Alman-Fransız Gençlik Merkezi'ne daha fazla para ayrılacağı, Bordeaux kentinde bir Alman-Fransız meslek lisesinin kurulacağı ve Almanya'nın Kehl kentinde iki ülkenin sınır bölgesinde iş arayanlarla ilgilenecek bir merkezin oluşurulacağı da kaydedildi.

Eski Fransa Cumhurbaşkanı Charles De Gaulle ve eski Almanya Başbakanı Konrad Adenauer, 22 Ocak 1963'te Paris'te Elysee Anlaşması'nı imzalayarak, yıllar süren savaşların ardından iki ülke arasında köklü işbirliği ve dostluğun temellerini atmıştı.