Çinli şirketlerin borçları ekonomiyi tehdit ediyor
Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'deki şirketlerin borçlarının 5 yılda 3 katına çıkması ekonomiyi zorluyor
Borçlanmalarının 5 yıl içinde 3 katına tırmanan Çinli şirketlerin, borçlarını servis etmek için hiç olmadıkları kadar fazla harcama yapması, stratejistlerin artan temerrüt riski ve büyüme tehdidi uyarılarına neden oluyor.
Borsada işlem gören 3,895 finans dışı şirketin kısa ve uzun vadeli borçlarının toplamı 2007'deki 604 milyar dolar düzeyinden 1.7 trilyon dolara çıktı. Sanford C. Bernstein & Co.'ya göre tüm tahvillerin, faizleri de kapsayan finansman maliyetlerinin GSYH'ye oranı geçtiğimiz yıl en yüksek seviyesine işaret etti.
Bernstein, bunun dünyanın ikinci büyük ekonomisini desteklemek için yatırımlarda kullanılabilecek nakit miktarında azalma anlamına geldiğini belirtirken, Royal Bank of Scotland Group Plc, temerrüt riskinin faizin serbestleşmesini zorlaştıracağına dikkat çekiyor. En yüksek notlu şirket tahvillerinin 10 yıllık ortalama getirisi yüzde 5.27 ile 13 ayın zirvesinde seyrederek, bu oran Bank of America Merrill Lynch'in küresel kurumsal endeksinin yüzde 2.6 getirisinin 2 katından fazlasına işaret ediyor.
Nominal GSYH'sine göre bugün Çin'de çok daha fazla tahvil olduğunu belirten Bernstein'ın Hong Kong'taki analistlerinden Mike Werner, ülkenin kaynaklarının giderek daha fazla bölümünün, açıktaki tahvillerin finansmanına gittiğini ve yalnızca bunun bile ekonomik büyüme karşısında tehdit arz ettiğini söyledi.
Pekin Hükümeti'nin para politikasını gevşetmesiyle Çin, Ekim-Aralık döneminde 7 çeyrektir devam eden yavaşlamasını sonlandırsa da, ülkenin yeni başbakanı Li Keqiang, hükümetin desteğinin etkilerindeki azalma, enflasyonda olası bir sıçrama ve gölge bankacılığından kaynaklanan risklerdeki artış gibi sorunlarla karşı karşıya kalabilir. Çin'de fiyat büyümesi Aralık'ta 7 ayın en yükseğine işaret ederek, tahvil faizlerini yukarı taşıdı. Asya'nın en büyük ekonomisi Çin'in GSYH'si 2012'nin tamamında yüzde 7.8 ile 13 yılın en düşük seviyesinde büyüdü.