Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Moody's: Not artırımının şartları kısa vadede yerine getirilemez

Moody's: Not artırımının şartları kısa vadede yerine getirilemez

Moody's, Türkiye'nin notunun, dış kırılganlıkların azaltılmasında daha da iyileşme sağlanırsa artabileceğini kaydetti

Giriş: 28 Ocak 2013, Pazartesi 16:01
Güncelleme: 29 Ocak 2013, Salı 10:28

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Investors Service, telekonferans öncesi, Türkiye'nin kredi notu ve not görünümü değiştirmedi ve kredi notu ve görünümü konularındaki görüşünü güncelledi.

Moody's Türkiye'ye fon akımının durması halinde not indiriminin söz konusu olabileceğini kaydetti.

Moody's, hükümetin, cari işlemler açığını yapısal olarak düşürerek, döviz rezervlerini artırarak ya da özel sektörün dış borçlanmasını kısarak dış kırılganlıkların azaltılması yolunda ilerleme sağlaması durumunda, Türkiye'nin not artırımınının düşünülebileceğini kaydetti.

Moody's, özelleştirme gelirlerinin Türkiye'nin mali dengelerinin iyileşmesine neden olacağını kaydetti ve yüksek enerji açığının cari açığının yüksek görünmesine neden olduğunu belirtti.

Moody's, Türkiye ekonomisine yönelik tahminlerinin hükümete oranla daha muhafazakar olduğuna dikkat çekti.

Moody's açıklamasında, not artırımının koşullarının kısa vadede kolaylıkla yerine getirilemeyeceğine dikkat çekerken, ekonomide yumuşak inişin hız keseceğini ve yukarı yönlü toparlanma olabileceğini kaydetti.

Moody's, büyümenin bu yıl yüzde 3.8 ve enflasyonun yüzde 7 olmasının beklendiğini ifade etti.

Türkiye ekonomisine için düzenlenen telekonferansta Moody's'in kıdemli analistleri Sarah Carlson ve Deborah Schuler değerlendirmelerde bulundu.

Moody's kıdemli kredi analisti Sarah Carlson, notlar konusunda adım atılmasının dış şoklara karşı dirence bağlı olduğunu kaydetti ve "Merkez Bankası araçlarının etkili olduğunu" söylemek için erken olduğuna dikkat çekti. Cari açığa yönelik risklerin not indirimi konusunda temel riski oluşturduğunu kaydeden Carlson, "Tasarrufların artması Türkiye'de dengesizliklerin iyileşmesine katkı yapacak" dedi.

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) reformunun Türkiye'nin dengelerini uzun vadede olumlu etkileyeceğini belirten Carlson, "Reserv Opsiyon Katsasıysı (ROK) son derece yenilikçi araç niteliğinde" yorumunda bulundu.

Carlson, Türkiye'nin döviz rezervlerinin benzer gelişen ülkelere göre düşük olduğunu söyledi ve "Cari dengedeki iyileşme ciddi oranda hız kesecek" dedi.

Bankaların fonlamadaki dalgalanmaya karşı kırılganlığının arttığına dikkat çeken Carlson, "Cari açığın fonlama kalitesi, kırılganlığın artmasına neden oluyor" şeklinde değerlendirmede bulundu.

Carlson, cari açığa yönelik kırılganlığın göstergesi niteliğinde sihirli bir sayı olmadığını ve not artışı için cari açığın inmesi gereken sihirli bir sayı olmadığını belirtti. BES reformunun bankacılık sektörünü de olumlu yönde etkileyeceğini kaydeden Carlson, "Türk ekonomisi dengelenme sürecini devam ettiriyor, ihracat artışı sürecek" dedi.

Carlson, "İşgücü piyasasında hükümetin reformlarını yakından izliyoruz. İşgücü piyasasındaki sorunlar büyümeyi sınırlandırıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Moody's'in diğer kıdemli kredi analisti Deborah Schuler de Türkiye ekonomisi ve bankacılık sektörü konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Schuler, bankacılık sektörünün Türkiye ekonomisine göre hızlı büyümesini beklediklerini kaydetti ve "Bankaların aktif kalitesindeki normalleşme devam edecek" dedi. Bankalaın risk konusundaki disiplini korumasının sektör için kritik olduğuna dikkat çeken Schuler, "Normalleşme çerçevesinde takipteki alacakların artması beklenebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Schuler, "Kredi hacmi genişlemesinin hız kesmesinde düzenlemelerin etkisi büyük. Kredi/mevduat oranındaki iyileşme devam ediyor. 18-24 ayda bankaların fonlama sıkıntısıyla karşılaşacağını sanmıyoruz" dedi.