Bloomberght
Bloomberg HT Haberler ABD Hazinesi'nin ödeme uygulamaları sorgulanıyor

ABD Hazinesi'nin ödeme uygulamaları sorgulanıyor

Amerikan Hazinesi, kurtarılan en büyük şirketlerinin yöneticilerine yapılan ödemeleri azaltamadığı için eleştirildi

Giriş: 29 Ocak 2013, Salı 08:08
Güncelleme: 29 Ocak 2013, Salı 09:08

ABD'de kurtarılan en büyük şirketlerin yöneticilerine yapılan ödemelerin büyüklüğü, Amerikan Hazinesi'nin kontrolünü sorgulattı.

Geçtiğimiz yıl General Motors, AIG ve Ally Financial, Amerikan hükümeti tarafından kurtarılmış ve henüz vergi mükelleflerine kurtarmalarını tam olarak geri ödememiş olan en büyük bankalar arasında yer alıyordu ve kurtarmanın şartı olarak ABD Hazinesi'nin bu kuruluşların hesaplama ve muhasebe uygulamalarında söz hakkına sahipti.

Yakın zamanda hükümete kurtarılmasının tamamını geri ödeyen AIG'nin 2012'deki prim ve maaş ödemeleri uygulamaları hâlen Hazine'nin onayını gerektiriyordu. GM'in ise kurtarmasının tamamını 2 yıl içinde geri ödemesi bekleniyor.

Financial Times gazetesinin haberine göre, ABD'de Pazartesi günü yayınlanan bir raporda, Sorunlu Varlıkları Kurtarma Programı Özel Genel Müfettişi (Sigtarp), Amerikan Hazinesi'ni önde gelen 25 şirket yöneticisine milyonlarca dolarlık nakit ve şirket hissesi ödemesi yapılmasına izin verdiği için eleştirdi.

Sigtarp, 25 yöneticinin yarısından fazlasına en az 3 milyon dolarlık, çeyreğine ise en az 5 milyon dolarlık ödeme yapıldığını söyledi.

AIG CEO'su Robert Benmosche, 10.5 milyon dolar ile en yüksek ödeme yapılan yönetici olarak öne çıktı. Sigtarp, Benmosche'nin ödemesinin büyük kısmının hisse senetlerinden oluştuğunu belirtti.

Sigtarp, ABD'de 2011'de bu şirketleri fonlayan hanehalkının ortalama gelirinin 50 bin dolarda seyrettiğine dikkat çekerek, önemli bir noktaya işaret etti.

Açıklamada, vergi mükellefleri finansal krizi atlatmaya çalışırken, Amerikan hükümetinin Amerikan finansal sistemini neredeyse çökerten şirketlerin yöneticilerine yüksek meblağlarda ödemeler yaptığı vurgulandı.