Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahminine göre Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin son tahvil alım programı 2014'ün ilk çeyreğinde sonlanmadan önce 1.14 trilyon doları bulacak.

Bazı Fed yetkililerinin, bankanın bilançosundaki görülmemiş genişlemenin gerektiği zamanda para politikasını sıkılaştırma çabalarını olumsuz etkileyeceği konusunda uyarmasına rağmen Bloomberg anketine katılan 44 ekonomist, Bernanke'nin aylık 40 milyar dolarlık mortgage ve 45 milyar dolarlık Hazine tahvili alımlarının devam ettireceğini düşünüyor.

Bernanke'nin parasal genişleme programını rahatlıkça sonlandırabileceği noktaya gelinmesi için iyileşmeye işaret eden bir dizi sağlam ekonomik verinin gerektiğini söyleyen TD Securities Inc.'in faiz ve FX araştırmaları küresel müdürü Eric Green, bunun da olmayacağını ileri sürdü.

Bloomberg'in 24-25 Ocak tarihli anketine katılan ekonomistler, Fed Açık Piyasa Komitesi'nin bugün başlayacak olan 2 günlük toplantısında varlık alımlarına devam edecekleri mesajını tekrarlayacağını öngörüyor. Bernanke, istihdamda kaydadeğer kazançlar oluncaya kadar bu politikanın devam edeceğini söyledi.

Öte yandan Fed yetkilileri, birçok özel ekonomistten daha iyimser öngörülere sahip. FOMC yetkilileri ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 3 büyüyeceğini tahmin ederken, özel ekonomistler yüzde 2 büyüme öngörüyor.

Green, federal vergi artışları ve zayıf küresel büyümeye dikkat çekerek Amerikan ekonomisinin yüzde 2'den fazla büyüyemeyeceğini söyledi.