Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Birliği'nin bütçeden sorumlu komiseri Olli Rehn, kemer sıkma taleplerinin İspanyol ekonomisini resesyona itmesinden ötürü İspanya'nın önümüzdeki ay bütçe kesintisi hedeflerinin gevşetmeye çalışabileceğine işaret etti.

Madrid'de bir basın toplantısında konuşan Rehn, ABD yetkililerinin Şubat'ta programı değerlendirmek üzere toplandıklarında İspanya için en uygun bütçe konsolidasyonu hızına ilişkin bir karar vereceklerini söyledi.

Ekonomide ciddi bozulmalar görülmesi hâlinde, ülkenin bütçe hedeflerinin süresinin uzatılmasını önerebileceklerini dile getiren Rehn, İspanya için geçen sene de bu yönde bir karar almış olduklarını hatırlattı.

Avrupalı yetkililerin talep ettiği kemer sıkma programının iç talebe zarar vermesi ve 850,000 kişiyi işinden etmesiyle İspanya'nın ekonomik küçülmesi geçtiğimiz yılın son çeyreğinde hızlandı. İspanya Merkez Bankası önceki hafta yayınladığı bir raporunda, İspanya'nın bu yılki hedeflerini tutturması için programın sıkılaştırılmasının gerekeceğini söyledi.

İspanya Bütçe Bakanı Cristobal Montoro geçtiğimiz ay hükümetin 2012'de bütçe açığı/GSYH oranını yüzde 6.3'e çekme hedefini büyük ihtimalle tutturamadığını söyledi. Bu yılın hedefi ise yüzde 4.5. İspanya'nın son çeyrekte yüzde 0.6 ile üçüncü çeyreğin 2 katı oranda daraldığı tahmin ediliyor.