Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, küresel ekonomik toparlanmanın güvenli liman niteliğindeki varlıklara olan talebi azaltması sonucu, bir yılı aşkın sürenin en hızlı aylık düşüşünü göstermeye yönlendi.

Bloomberg'in derlediği evrilere göre, ETF'lerdeki altın varlıkları bu ay şimdiye dek yüzde 0.8 azaldı ve Aralık 2011'den bu yana en büyük çaplı düşüşünü gösterdi. Aralık ayında rekor kıran altın varlıkları dün 2,610.272 tonla iki ayın en düşük seviyesine indi.

Credit Suisse Group AG'den Goldman Sachs Group Inc.'ye, analistler, küresel ekonomideki sıçrama ile birlikte, altının 12 yıllık rallisinin ardından 2013 yılında zirve yapmasını bekliyorlar. ABD'de dün açıklanan dayanıklı tüketim malları siparişleri Aralık ayında beklenenin neredeyse iki katı bir artış gerçekleştirdi. Çin ekonomisi yedi çeyrek ard arda yavaşladıktan sonra 2012 yılın son çeyreğinde tekrar hızlanmaya başladı. Bu ülkeler dünyanın en büyük iki ekonomisini oluşturuyor.

Çin'in Borsaya kote üçüncü büyük aracı kuruluşu GF Futures Co.'dan analist Feng Liang, "Küresel ekonominin büyüme konusunda daha da işaretler göstermesi ile birlikte, altın tutma istekliliği azalıyor," dedi ve "Merkez bankaları gibi daha uzun vadede altın tutmak isteyenler olacak ve bu da fiyatlara desteğin sürmesini sağlayacak" değerlendirmesinde bulundu.

Nisan vadeli altın kontratları bugün Singapur piyasasında yüzde 0.4 yükselerek ons başına 1,661.50 dolara kadar çıktıktan sonra 1,660.40 dolara geldi. Altın kontratları bu yıl yüzde 0.9 düştü ve gümüş, platin ve palladyum gibi sanayide kullanıldığı için ekonomik büyümeden destek gören metallere göre daha kötü performans gösterdi.ETF'lerdeki gümüş, platin ve palladyum varlıkları Ocak ayında arttı.