Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Yurtiçi ve Yurtdışı piyasalarda gelişmeler

Yurtiçi ve Yurtdışı piyasalarda gelişmeler

Yurtiçi piyasalarda Başçı'nın açıklamaları konuşulurken, yurtdışında dikkatler kar rakamları ve verilerde

Giriş: 29 Ocak 2013, Salı 15:03
Güncelleme: 29 Ocak 2013, Salı 15:03

ABD cephesinde bugün başlayıp yarın sonuçlanacak FED toplantısı öncesinde yatay seyir hâkim. ABD bilanço sezonunu hisse senedi piyasalarında 8 günlük yükselişe destek olurken dün hisse senedi piyasalarında kar satışı gözlendi. ABD ve Fransa’dan cephesinde tüketici güveni rakamları izlenecek.

Yurt içi tarafta Moody’s açıklamalarının beraberinde sabah saatlerinde enflasyon raporu gündemdeydi. Yılın ilk enflasyon raporu'nda, 2013 yılı için enflasyon beklentisi % 5,3 ile değişmedi. 2013 yılı enflasyon patikasında, yılın başlangıcında fiyat düzenlemelerinin etkisinin fazla sürmeyeceği, Mayıs-Haziran gibi enerji fiyatlarındaki baz etkisi ile bir miktar yükseliş olsa da, yılın geri kalanında düşüş eğiliminin sürekli olacağı belirtildi. 2014 için ise beklenti % 4,9 olarak belirlendi. Öne çıkan başlıklar ise, genelde finansal istikrar konusunda oldu. Raporun ilk kısmında ve Başkan'ın sunumunun başlangıcında, yılın son çeyreğinde global risk iştahındaki artış ile gelişmekte olan ülkelere artan sermaye girişleri üzerinde duruldu. Türkiye için ise, faiz oranlarındaki düşüş ve kredi koşullarında iyileşmenin etkisi ile politikanın temkinli olması gerekliliği vurgulandı. Diğer taraftan yıllık kredi arzı beklentisi %15 olarak belirlenirken, arz konusunda önlemin maliyetten ziyade likidite odaklı olacağını ifade etti. Banka ilk çeyrekte, iç talebin canlanacağını öngörüyor. Zaten bugün gelen tüketici güven endeksi bu beklentiyi destekler nitelikteydi.

% 6’nın altındaki gösterge tahvil faizi

Yeni güne % 5.84 bileşik seviyesinden başlayan gösterge tahvil faizi, saat 13:57 itibariyle % 6’nın altına inerek %5.82 bileşik seviyesinde seyrediyordu. Merkez Bankası’nın Enflasyon Raporu’nda finansal istikrarın ve sermaye girişlerinin üzerinde durması, gösterge tahvil faizine sınırlı da olsa alımın devamını sağladı. Türkiye 10 yıllık tahvil faizlerinde de geçtiğimiz haftadan bu yana yükseliş gözlemleniyor. Bu kağıdın faizi saat 14:16’da % 6.74 bileşik düzeyindeydi.

Akbank Hazine Sabit Getirili Menkul Kıymetler traderı Sercan Kılıçlar, “Hareketin nedeni Amerikan faizlerinin % 2’ye yaklaşması mıydı? Yoksa İMKB’deki dünkü sert satışın etkisi miydi?” sorusuna, “Amerikan tahvil faizlerindeki yükseliş sadece Türkiye’ye değil gelişmekte olan ülke tahvil faizlerine yansımasıydı. % 2 seviyelerine yaklaşan bir Amerikan tahvil faizi, bizde lokal piyasaları bozuyor. Bu biraz da psikolojik bir etki diyebiliriz. Yabancı yatırımcıdan herhangi bir çıkış görmedik. Burada önemli olan nokta Amerikan tahvil faizlerinde hangi seviyeleri göreceğimizdir. % 2.12 leri görebilecek ABD tahvillerinde, bizdeki tahvil faizlerini de yukarı taşıyacaktır. Ayrıca düşük faizlerin beraberinde, bankaların ellerinde bulundurdukları menkul kıymet stokları karda. Bunun etkilerini önümüzdeki dönem gelir tablolarında görüyor olacağız “ dedi

İMKB’de tepki alımları

İMKB cephesinde son 2 gündeki %7’lik geri çekilmenin ardından sabah saatlerinde tepki alımlarının hâkim olduğu gözlendi. Endeks denge fiyat arayışı içinde geniş banttaki hareketini sürdürdü. İlk seansta hareket bandı 1600 puandı. Son 2 işlem gününe % 8 düşen Banka hisselerinde, Banka Endeksi’nin 2 hafta önce zorlandığı 170 bin seviyesinin altına dün yerleştikten sonra bu seviyede satış baskısı etkisini yitirse de bu seviyeyi aşamadığı gözlemlendi.

Dolar/TL’de yatay seyir

Euro/Dolar sabah saatlerinde 1.3450’li seviyelerden işlem görüyordu. Saat 14:27 itibariyle de 1.3434 seviyesindeydi. Dolar/TL'de ise güne 1.7710 seviyesinden başlayan kur, öğleden sonrada yatay seyrini sürdürüyor. Sepet kurda ise 2,0756 seviyesindeyiz.

BloombergHT Araştırma Bölümü

Ayşe İyigündoğdu

aiyigundogdu@bloomberg.net