Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Societe Generale SA'nın teknik analizine göre, altın önümüzdeki birkaç ayda muhtemelen ons başına 1,630 doların üzerinde kalacak ve bu yılın ikinci yarısında düşmeye başlamadan önce en azından 1,800 dolara doğru bir ralli yapabilir.

Banka, 1,630 dolar bölgesinin, geçen yaz ulaşılan zirveler, Ekim ayından bu yana düşen trend kanalından gelen destek seviyeleri ve Mayıs ayından bu yana yükselen destek doğrusundan oluştuğunu kaydetti. Societe Generale teknik analistleri, fiyatların, gelecek yıl 1,500 dolara kadar kademeli bir düşüşe başlamadan önce, 1,703-1,706 dolar bölgesinin üzerine çıkması durumunda, muhtemelen ralli yapacağı ve yılın ikinci yarısında 1,800 dolar ile 1,921 dolar arasında bir zirve oluşturacağı tahmininde bulundu.

Altın, Avrupa'dan Çin'e, merkez bankalarının ekonomiyi desteklemek için parasal teşvikler uygulaması ile birlikte, 2012 yılında yükseldi ve böylelikle 12 yıl üst üste yıllık bazda yükseliş göstermiş oldu. Bu, en az 90 yılın en iyi yükselişini işaret ediyor. Altın 2007 yılından bu yana ilk kez geçen yıl tüm zamanların en yüksek seviyesini gerçekleştirmeyi başaramazken, yatırımcılar, exchange traded fonlarda (ETF) rekor seviyeye yakın altın varlığı tutuyor.  Goldman Sachs Group Inc. ve Credit Suisse Group AG, ekonomilerin iyileşmesi ile birlikte, altının fiyatlarının bu yıl muhtemelen zirve yapacağı tahmininde bulunan bankalar arasında yer alıyor.

Societe Generale'in Londra ofisi teknik analistlerinden Stephanie Aymes, "Tüm teknik göstergeler henüz büyük bir düzeltme işareti vermiyor," dedi ve "Trend olgunlaşmaya başlıyor. Son bir ralli olmalı ve bu son ralli yeni alıcıları cezbedecek" değerlendirmesinde bulundu.

Spot altın, 2012'de yüzde 7.1 ile son dört yılın en yavaş çıkışını gerçekleştirmesinin ardından, bu sabah Londra'da yüzde 0.8 düşüşle ons başına 1,661.34 dolara kadar indikten sonra 1,663.80 dolar seyelerine toparlandı. Metal Eylül 2011'de 1,921.15 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesini görmüş ve geçen yıl en fazla 1,796.05 dolara kadar çıkabilmişti. Bloomberg'in derlediği verilere göre, ETF'lerdeki altın varlıkları 2,610 ton ile, 20 Aralık2ta gördüğü tüm zamanların en yüksek seviyesinden yalnızca yüzde 0.8 uzakta.