Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD'li tüketiciler arasındaki güven Ocak ayında beklenenden daha fazla düşerken, bordro vergisinin maaşların daha yüksek bir kısmında kesintiye yol açmasıyla son bir yıldan biraz daha fazla bir sürenin en düşük seviyesine geriledi.

Conference Board tarafından yapılan açıklamaya göre endeksin Aralık ayında revize edilen verisi 66.7 olarak gerçekleşirken, bu rakam Ocak ayında 58.6 oldu ve Kasım 2011'den bu yana en düşük seviyeye inmiş oldu. Öte yandan Ocak ayı verileri Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin yaptığı en kötümser tahmininde arkasında kalırken, anketteki en düşük beklenti 64 olarak gerçekleşti.

Tüketici Güveninde yaşanan bu düşüş, bordro vergisiyle beraber maaşlara uygulanmaya başlanan yüzde 2'lik artışla aynı zamana denk geliyor. Bugünün verisi ayrıca istihdam beklentileri ve gelir beklentilerine yönelik görünümün de düştüğünü ortaya koydu.

Alabama'da bulunan Regions Financial Corp. şef ekonomisti Richard F. Moody, "Bilinmezlik ve inatlaşma ağırlığını hissettiriyor. Bir çok insanın Ocak ayında vergilerinin artacağını beklemediğini tahmin ediyorum" dedi.

Endeksin yaşadığı 8.1 puanlık gerileme ise Ağustos 2011'den bu yana yaşanan en sert düşüş oldu. Bloomberg anketine katılan 73 ekonomistin tahminleri ise 59 ile 70 arasında değişti. Endeksin ortalaması, Haziran 2009'da sona eren resesyon boyunca 53.7 olmuştu.