Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in kırsal şehirlerindeki gelirler, göçmen işçilerin ücretlerindeki artış ve Pekin Hükümeti'nin sosyal güvenlik ağını güçlendirmesiyle şehirledekiler gelirlerden daha fazla artış kaydetti. Çin'de kırsal gelirler 2012'de 3. yılında da şehirleri solladı.

Resmi istatistik kurumunun 18 Ocak tarihli verilerine göre kırsaldaki kişi başına düşen gelir yüzde 10.7 artış kaydederken, şehirlerdeki gelir artışı yüzde 9.6'da kaldı. Kırsaldaki gelir artışında göçmen işçiler ve ücretlerindeki yükseliş etkili oldu.

Kırsal harcama gücü de ücretler de şehirlerde çalışan köylülerin ücretleriyle desteklenerek, yeni başbakan Li Keqiang'ın öncülük ettiği şehirleşmenin geniş kapsamlı yararlarına dikkat çekti. Kazançların tüketime yayılmasının, geçtiğimiz yıl 2011'dekinin yarı hızında büyüyen Çin'in ihracatına bağımlılığını azaltarak, büyümeyi de destekleyebilir.

Artan kırsal gelirlerin tüketimi destekleyeceğini ve yardımları yeniden dengeleyeceğini söyleyen Nomura Holdings Inc.'in baş Çin ekonomisti Zhang Zhiwei, artan ücret maliyetlerinin yatırım girişimlerini azaltmasıyla büyümenin vites düşüreceğini, ancak tüketim odaklı büyümenin daha sürdürülebilir olacağını söyledi.

Daha önceden IMF'de çalışmış olan Zhang, düşen çalışma yaşındaki nüfusun, göçmen işçilerin ücretlerini artırması ve hükümetin sosyal güvenlik ağını geliştirmeyi sürdürmesiyle trendin devam edebileceğini anlattı.