Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD ekonomisinin kendi ayakları üzerinde durmaya hazır olmadığını söyleyen Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman, bu nedenle Fed'in parasal genişleme programını 2015'in ilerleyen zamanlarına kadar sürdürmesinin gerektiğini söyledi.

Krugman'ın parasal genişleme yanlısı açıklamaları Fed'in dün başladığı 2 günlük para politikası toplantısını bugün sonlandırmasının öncesine denk geldi.

Ekonomistler merkez bankasının en azından şimdilik agresif tahvil alım programlarını sürdüreceğinden emin, ancak parasal genişlemenin ne zaman sonlandırılacağı sorusu akılları kurcalamaya devam ediyor.

Ekonominin hâlen zor durumda olduğunu ve şu anda Fed'in parasal genişleme programlarından ne zaman ve nasıl çıkacağını düşünmesinin sırasının olmadığını savunan Krugman, "En az 4 milyon kişi 1 seneden uzun süredir işsiz. Biz böyle bir şeyi 1930'lardan bu yana yaşamadık" dedi.

Krugman, Fed insanları "ayağını gazdan çekmeyeceğine" ikna edebilirse, bunun ekonomi için en azından kaldıraç olabileceğinin altını çizerek, yüzde 3-4 enflasyonun da sanıldığı kadar kötü bir şey değil, aksine yardım edecek bir faktör olacağını savundu.

Amerikan ekonomisindeki "depresyon koşullarının" devam ettiğini ileri süren Krugman, mali açık endişelerini de umursamayarak, "Şu an tek ihtiyacımız olan büyüyen bir ekonomi" dedi.