Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Beklenenden iyi gelen kazanç rakamlarının piyasayı desteklemesiyle Tokyo Borsası yükseldi ve Nikkei225 Endeksi Nisan 2010'dan bu yana en yüksek düzeyine yöneldi.

Yahoo Japan Corp., operasyonel kâr tahminini yükseltmesi ve hisse geri alımı açıklamasının ardından yüzde 17 değer kazandı. Central Japan Railway Co., net gelirlerinde yüzde 49 kazanç açıklaması sonrasında yüzde 5.9 primlendi. Cep telefonu operatörü Softbank Corp., Nikkei gazetesinin rekor operasyonel kâr açıklayabileceğini söylemesi üzerine yüzde 3.1 yükseldi. KDDI Corp., Credit Suisse AG, telefon şebekesi operatörünü Japonya'daki en iyi hisseler arasında göstermesinin ardından yüzde 2.8 değerlendi.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.8 kazançla 11,056.55 puana çıktı ve 30 Nisan 2010'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Geniş kapsamlı Topix Endeksi yüzde 1.3 artışla 932.93 puana çıkarak 5. ayını da kazançlı sonlandırmaya yöneldi ve Ağustos 2009'dan bu yana en uzun süreli kazanç dönemine işaret etti. Endeksteki 33 sektör grubunun hepsi artış kaydetti.

Yatırımcıların önümüzdeki birkaç yıla ait şirket kazançlarındaki artış beklentilerini fiyatladığını belirten Tokyo'daki Daiwa SB Investments Ltd.'ın başstratejisti Soichiro Monji, yenin olumlu seyrettiğini, ancak Japonya'da olduğu kadar Çin gibi yerlerde de ekononomik toparlanma görünümünde iyileşmeler olduğunu söyledi.

Topix Endeksi 14 Kasım'da genel seçimlerin ilan edilmesinden bu yana Başbakan Shinzo Abe'nin yeni hükümetin deflasyonu sonlandırmak üzere gerekli adımları atacağı iyimserliğin etkisiyle yüzde 28 yükseldi. Endeks, defter değerlerinin 1.09 katından fiyatlanırken bu oran Standard&Poor's 500 Endeksi için 2.08 ve Stoxx Europe 600 Endeksi için 1.5 katında seyrediyor.