Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'de Fed toplantısından merkez bankasının teşviği koruyacağına dair işaretler geleceği algısı ile petrol dört ayın yükseğinden alıcı buluyor.

Petrol vadelileri dünkü yüzde 1.2'lik tırmanışın ardından pek fazla değişim göstermeden seyrediyor. Bloomberg anketine katılan ekonomistler, Fed'in son parasal genişleme programının 2014'ün ilk çeyreğinde sonlanıncaya kadar 1.14 trilyon dolara ulaşacağını tahmin ediyor. ABD bugün 4. çeyrek büyüme rakamlarını, 1 Şubat'ta ise istihdam verisini açıklayacak. Amerikan Petrol Enstitüsü'nün verilerine göre ABD ham petrol stokları geçtiğimiz hafta 4.2 milyon varil artış kaydetti. Enerji Bakanlığı'nın ise rakamları bugün açıklayacak. Batı Teksas petrolü üç aylık üst üste kazanca hazırlanırken gerçekleşmesi durumunda Nisan 2011'den beri en uzun kazanç serisi olacak.

Tokyo merkezli Newedge Group enerji al-sat yöneticisi Ken Hasegawa konuyla ilgili, "Birçok insan küresel toparlanmaya dair olumlu düşünüyor. Ayrıca talep de toparlanıyor. DOE verisi piyasanın genel yönünü değiştirmez." yorumunda bulundu.

NYMEX elektronik işlemlerdeki Mart vadeli petrolün varili 2 sent artışla Singapur saati ile 15.23'te 97.59 dolardan alıcı buldu. İşlem gören tüm vadelilerin hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 55 altına geriledi. Petrol dün ise 14 Eylül tarihinden beri en yüksek seviye olan 97.57 dolardan alıcı buldu; Ocak ayında ise yüzde 6.3 yukarıda seyrediyor.

Londra'daki ICE Vadeli İşlemler Avrupa Borsası'ndaki Mart vadeli brent petrolün varili 14 sent artışla 114.50 dolara çıktı. İşlem gören tüm kontratların hacmi ise 100 günlük ortalamanın yüzde 15 altında. Avrupalı kontratın Batı Teksas'ın kontratına farkı dünkü 16.79 dolardan 16.92 dolara genişledi.