Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Yaklaşık 1 milyon lira harcanarak yeniden düzenlenecek Aksaray Müzesi'nde, aralarında kedi ve çocukların da bulunduğu bin yıllık mumyalar son teknoloji ürünü, klimalı ve havasız özel cam bölmelerde sergilenecek. Dünyadaki ilk beyin ameliyatı izini taşıdığı kabul edilen 9 bin 500 yıllık kadın kafatasının da bulunduğu müze, 8 ay sonra yeni bir konseptle ziyaretçilere kapılarını açacak.

Selçuklu mimarisi ile peri bacalarından ilham alınarak inşa edilen sekizgen özellikli Aksaray Müzesi için, modern müzecilik kurallarına uygun şekilde düzenlenerek, yeni teşhir bölümlerinin eklenmesi amacıyla proje hazırlandı. Eski Kapadokya uygarlığının batı kapısı konumundaki Aksaray'daki kazılardan çıkan ve dünya çapında ilgi çeken eserlerin sergilendiği müze, 8 ay sürecek çalışmanın ardından bambaşka bir konseptle yeniden açılacak.

Bu projeyle Ihlara Vadisi ve Çanlı Kilise'de bulunan M.S. 1000 yıllarından kalma 10 mumya için özel bölüm oluşturulacak. Aralarında kedi, çocuk ve bebeklerin de bulunduğu mumyalar son teknoloji ürünü havasız, kendinden klimalı özel cam bölmelerde sergilenecek.

Mumyalardan sonra müzede en çok ilgi çeken buluntuyu ise Aksaray Aşıklıhöyük'teki kazılarda çıkan ve dünyanın en eski beyin ameliyatı izini taşıdığı belirtilen 9 bin 500 yıllık kadın kafatası oluşturuyor. Cerrahi bir ustalıkla açılan deliğin görülebildiği kafatası, yerli ve yabancı ziyaretçileri hayrete düşürüyor. Bilimsel incelemelerden, ameliyattan 10 gün sonra öldüğü anlaşılan kadına ait kafatası da özel bir bölmede sergilenecek.

Müze Müdürü Yusuf Altın, kayıtlarında 15 bin 230 adet envanter değere sahip eserin bulunduğunu, bunlardan yaklaşık bin 300'ünün sergilendiğini söyledi.

12 bin metrekarelik müzenin sekizgen olması nedeniyle, eser sergilemede bazı eksiklikler yaşadıklarını belirten Altın, sorunların; yetkililer ve bilim insanlarının da görüşleri alınarak tespit edildiğini ve bir proje hazırladıklarını ifade etti.

Bakanlığa sunulan proje için ödenek tahsis edildiğini anlatan Altın, şunları kaydetti:

''Projenin ihalesi yaklaşık 1 milyon liraya yapıldı. Yakın zamanda müze ziyarete kapatılacak. Birinci katı, arkeolojik eserlerin sergilenmesi için bölümlere ayıracağız. Bu katta mumyaların yanı sıra üç önemli kazıdan çıkan eserler ve Roma, Bizans dönemine ait eserler ile sikkeler ayrı bölümlerde sergilenecek. Müzenin en dikkat çekici eserlerinden mumyalar için özel bir bölüm yapacağız. Bin yıllık mumyalar son teknoloji ürünü cam bölmeler içinde korunacak.''



-Mozaikler ilk kez sergilenecek

Altın, ikinci katta ise idari bölümün yanı sıra etnoğrafik eserlerin yer alacağını belirterek, şöyle devam etti:

''Eskiden bu tür eserler sergilenmiyordu. Aksaray tarih boyunca çok önemli bir halı ve kilim dokuma merkezi olmuştur. Müzemizde dünyanın en güzel halı örnekleri var. Bunları ziyarete açacağız. Ayrıca geçen sene Eskil ilçesi civarında yapılan kazılarda 196 metrekare, bazı bölümleri tahrip edilmiş fresk mozaikleri bulduk. Bunları da proje kapsamında geniş bir salonda sergileyeceğiz. Mozaikleri, mumyaları, dünyadaki en eski beyin ameliyatı izi kabul edilen kafatası ve etnoğrafik eserlerle Orta Anadolu'nun en zengin ve büyük müzesini oluşturmaya çalışıyoruz.''



-Kedi neden mumyalandı bilinmiyor

Müzenin koridorlarını zaman tüneli gibi dizayn edeceklerini, ziyaretçileri M.Ö. 8000. yıllardan başlayarak bugüne doğru zamanda bir yolculuğa çıkaracaklarını dile getiren Altın, ''Ziyaretçiler Aksaray'ın meşhur Malaklı cinsi köpeğini de müze bahçesinde görecek. Ayrıca müzeyi gezenler Kapadokya'nın en önemli parçalarından biri olan Ihlara Vadisi'ni de ekranlardan canlı olarak izleyebilecekler'' dedi.

Mumyalarla ilgili de bilgi veren Altın, ''Bir kedi mumyamız var. Bu kedi önemli birisine ait olduğu için mi mumyalandı, yoksa doğal şartlar nedeniyle mi mumyalanmış gibi bozulmadı bilmiyoruz. Bunun üzerinde uzmanların çalışması lazım'' diye konuştu.

AA