Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Ulusal Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Kurumu'na (NIESR) göre İngiliz ekonomisi bu yıl önceki tahminlerin altında büyüyecek ve ülke ekonomisi uzun süreli durağanlık riskiyle karşı karşıya olacak.

NIESR, ülke ekonomisinin bu yılki büyüme tahminini aşağı yönlü revize ederek, Kasım'daki yüzde 1.1 seviyesinden yüzde 0.7'ye çekti; 2014'e ait büyümeyi de yüzde 1.5 olarak öngördü. Kuruluş, Maliye Bakanı George Osborne'un toparlanmaya yardımcı olmak için mali tarafta kuralları gevşetmesi gerektiğini söyledi.

İngiliz ekonomisi dördüncü çeyrekte yüzde 0.3 daraldı ve 3 dipli resesyon riski ile karşı karşıya geldi. 2008'deki zirvesinin yüzde 3 altındaki GSYH'sinden ötürü İngiltere'nin son 100 yılın en yavaş resesyon sonrası toparlanma sürecinden geçtiğine dikkat çeken kuruluş, GSYH'nin önceki zirvesine 2015'e kadar ulaşabileceğini düşünmüyor.

"Endişelenilecek şey ekonominin 2013'ün başında resesyonun teknik tanımını yerine getirerek daralıp daralmadığı değil, az da olsa büyüyüp büyümediği olmalı" ifadelerini kullanan NIESR, asıl sorunun durgunluğun 2013 boyunca devam edip etmeyeceği olduğunu belirtti.

NIESR aynı zamanda ülkenin net borcunun da 2016-2017'de GSYH'nin yüzde 85'ini oluşturarak rekor kıracağını öngördü.  Bütçe Sorumluluğu Ofis Aralık'ta 2015-2016 mali yılında borç/GSYH oranını yüzde 80 ile pik noktasını kaydedeceği, ardından da düşeceği tahmininde bulunmuştu.