Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Bankacılık Federasyonu'nun (EBF)başkanı, bölgenin bankalarına kendilerini yeniden şekillendirmeleri ve bilançolarına yük bindirecek aşırı sermaye ağırlıkı işlemlerini azaltmaları çağrısında bulundu.

Bankaların daha etkin olmasının gerektiğini, bunun da oldukça basit olduğunu söyleyen EBF Başkanı Christian Clausen, işleri değiştirmek bakımından her şeyin yapılabileceğini söyledi.

Finansal sektördeki iş kayıpları, Avrupalı bankaların istihdam kesintilerinin öncülüğünde Ocak sonunda son 4 yılın en yüksek seviyesine tırmandı. Daha sıkı sermaye kurallarını uygulamak için harekete geçen İsviçre'nin en büyük bankası UBS AG Ekim'de 3 yılda 10 bin kişilik istihdam kesintisi yapacağını açıkladı. Londra'daki Barclays Plc ve Almanya'nın en büyük 2. bankası Commerzbank AG de yeni düzenleme çerçevesinde rekabetliliklerini koruyabilmek için binlerce kişilik istihdam kesitisi yapıyor. Borç krizinden büyük oranda hasarsız çıkmayı başarmış olan İskandinav bankaları dahi kesintiye gidiyor.

Aynı zamanda İskandinavya'nın en büyük bankası Nordea Bank AB'nin de CEO'su olan Clausen 30 Ocak'ta yöenetimin personelinin yüzde 8'ini işten çıkarttığını söyledi. Danimarka'nın en büyük bankası Danske Bank A/S geçtiğimiz yıl istihdamında 3,000 kilik kesinti yapacağını açıklamıştı.