Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Euro, Fransa Başkanı François Hollande'ın hükümet liderlerine yönelik döviz kuruna müdahale çağrısı ve Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) bilançosunun neredeyse bir yılın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından dalgalı bir seyir izledi.

Yen, Japonya merkez bankası Bank of Japan'ın (BOJ) patronu Masaaki Shirakawa'nın görevden erken ayrılacağını söyleyerek Başbakan Abe'nin parasal genişleme politikası için yolu açması üzerine dolar karşısında neredeyse 3 yılın en düşük seviyesine yaklaştı. Avustralya doları, merkez bankasından enflasyon görünümünün daha fazla faiz oranı kesimine el verdiği açıklaması yapılmasının ardından zayıfladı. BOJ Başkanı Masaaki Shirakawa 19 Mart'ta görevi bırakacağını açıklayarak normal süresinin dolmasından 3 hafta erken ayrılacağını belirtti.

New York'ta bulunan Gain Capital Group LLC kıdemli Döviz stratejisti Eric Viloria, "Yen, bugün büyük hareketler gösteriyor ve bu da Shirakawa'nın erken istifa edeceği açıklamasından kaynaklanan bir şey. Euro-yendeki artış biraz da yenden kaynaklanan bir şey" ifadelerini kullandı.

Yen, New York saatiyle 09:42'de yüzde 0.8 gerileyerek 93.13 dolar olurken, gün içerisinde 93.52 yene kadar gerileyerek 13 Mayıs 2010 tarihinden bu yana en düşük seviyeyi gördü. Euro ise yüzde 0.8 değer kazandı 125.81 yene çıktı. Euro, dolar karşısında gün içerisinde yüzde 0.4'e varan artış ve düşüşün ardından çok fazla değişmedi ve 1.3516 dolar oldu.