Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Merkez bankası başkanının görevden ayrılışını erkene çektiği Japonya'nın Maliye Bakanı Yardımcısı Shunichi Yamaguchi, merkez bankasının para politikası araçlarının şimdilik yeterli olduğunu söyleyerek, iktidar partisinin önceden önerdiği yabancı tahvil alımlarının henüz aciliyetinin olmadığına işaret etti.

Japonya Merkez Bankası'nın "şimdilik" bu zamana kadar aldığı para politikası kararlarını sürdürmesinin gerektiğini dile getiren Yamaguchi, "Eğer daha fazla şey yapılması gerekirse, onu o zaman düşünürüz" dedi.

Japonya Merkez Bankası Başkanı dün 19 Mart'ta, görevinin sonlanacağı resmi tarihten 3 hafta önce BOJ'dan ayrılacağını  söyleyerek, yatırımcıların yeni zayıflatacak, deflasyonu sonlandıracak ve ekonomiyi canlandıracak daha agresif politika beklentilerini artırdı. Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin Liberal Demokrat Partisi daha önce yeni daha da zayıflatacak yabancı tahvil alımları için BOJ, Maliye Bakanlığı ve özel sektör yatırımcılarının yönetiminde bir fon oluşturulmasını önermişti.

Shirakawa'nın açıklamasından önce röportaj veren Yamaguchi, yen için uygun bulunan belirli bir seviye önermeyerek, hükümetin, yenin aşırı kazançların ardından düzeltme yaptığı yorumunu tekrarladı. Japonya Ekonomi Bakanı Yardımcısı Yasutoshi Nishimura 24 Ocak'ta yenin dolar karşısında 100 seviyesine gerilemesinin sorun olmayacağını dile getirdi.

Yen bugün dolar karşısında 93.79 ve euro karşısında da 127.42 seviyelerinden 2010'un 2. çeyreğinden bu yana en düşük seviyelerine işaret etti.