Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, bir Japon firkateyni ile helikopterinin radarlarını kilitleyen Çin'i sert dille eleştirdi.

BBC'nin haberine göre parlamentoda milletvekillerine hitaben konuşma yapan Abe, Çin'in radarları kilitleme kararını "tehlikeli bir girişim" olarak niteledi.

Kararın "öngörülemeyecek durumlara" yol açabileceğine işaret eden Abe, Çin'e bölgede gerilimi gereksiz yere tırmandıracak eylemlerden kaçınması çağrısında bulundu.

Abe, "Japonya ve Çin arasındaki görüşmelerde ilerleme kaydedilmeye başlandığı bir dönemde Çin'in bu tür tek taraflı provokatif eylemlerde bulunması, son derece üzücü" dedi.

Pekin ve Tokyo arasındaki gerilimi daha da tırmandıran girişim, ABD'nin de eleştirilerine hedef oldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, bu tür eylemlerin bölgenin ekonomik gelişiminin yanı sıra barış ve istikrarına da büyük darbe vuracağını ifade etti.

Japonya Savunma Bakanı Itsunori Onodera, dünkü açıklamasında, Çin savaş gemilerinin 19 ve 30 Ocak'taki iki ayrı olayda bir Japon firkateyni ile helikopterindeki radarlarla oynamakla suçlamıştı.



-Üç ülke tarafından paylaşılamayan 5 ada

Doğu Çin Denizi'nde beş ada ve üç kayalıktan oluşan takım adalar, Çin, Japonya ve Tayvan arasında uzun süredir tartışma konusu.

Takım adalar, Japonya "Senkaku", Çin "Diaoyü" ve Tayvan'da "Diaoyutai" olarak adlandırılıyor.

Tartışmalar, Japon iş adamının Eylül ayında adalardan üçünü Japonya'ya satması üzerine yeniden alevlenmişti. Japonya, takım adaların kendi karasuları içinde bulunduğunu ileri sürüyor ve adaların bulunduğu bölgeye ardı ardına gözetleme gemileri gönderen Çin'i karasularını ihlal etmekle suçluyor.

Japonya'da 16 Aralık'ta yapılan seçimleri kazanarak başbakan seçilen Abe, seçim öncesi kampanyalarında Çin ile Japonya arasında devam eden adalar krizine öncelik vereceğini, adalar çevresindeki sahil güvenlik önlemlerini arttıracağını ve savunma bütçesini yükselteceğini açıklamıştı.

Abe'nin adalardan kesinlikle taviz vermeyeceği yönündeki ifadelerine yanıt veren Çin Dışişleri Bakanlığı ise "Japonya'nın tek taraflı olarak iki ülke ilişkilerini zor bir duruma sürüklediğini, Japonya'nın bu konuda samimiyet göstermesi gerektiğini" açıklamıştı.