Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır fiyatları, dünyanın en büyük emtal kullanıcıları Çin ve ABD'de ekonomik toparlanma işaretlerinin talep beklentilerini güçlendirmesi sonucu son dört ayın zirvesine yaklaştı.

Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası'nda (LME) yüzde 0.6 yükselerek ton başına 8,322 dolara akdar çıktıktan sonra, Seul saati ile 15:31'de 8,285 dolara geldi. Fiyatlar 4 Şubat'ta 8,346 dolara kadar çıkarak 5 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesini görmüştü. Mayıs vadeli bakır kontratları Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda yüzde 0.7 yükselerek ton başına 60,160 yuana (9,651 dolar) kadar çıktı.

Çin'de hizmet sektörü Ocak ayında son dört ayın en hızlı genişlemesini gerçekleştirdi ve bu veri, iki yıldır yavaşlayan büyümenin ardından, ekonominin ikinci çeyrek üst üste hızlanacağına yönelik işaretleri destekledi. 1 Şubat'ta açıklanan imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI) genişlemesini dördüncü aya taşıdı. ABD'de, konut fiyatları Kasım ayında son altı yılın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi ve hizmet sektörü Ocak ayında yükselişini devam ettirdi.

Seul'de Tong Yang Securities Inc. kıdemli traderı Park Jong Beom, "ABD konut fiyatları yükseldi ve imalat sanayi iyileşme gösterdi," dedi ve "Bakır diğer emtia ile birlikte yükseliyor ve iyileşen makro göstergelerden destek buluyor" değerlendirmesinde bulundu.

Kablo ve boru yapımında kullanılan bakır bu yıl yüzde 4.4 değer kazandı ve 24 emtiayı içeren S&P GSCI Endeksi yüzde 4.7'lik bir çıkış gerçekleştirdi. Çin ekonomisi geçen yılın son çeyreğinde yıllık bazda yüzde 7.9 genişledi ve yedi çeyretir süren yavaşlamayı tersine çevirdi. Barclays Plc'nin hesaplamalarına göre, Çin dünya bakırının yüzde 42'sini tüketiyot.

Mart vadeli bakır kontratları, New York Comex piyasasında fazla değişmeyerek pound başına 3.766 dolarda kaldı. LME'de, aluminyum, kalay ve nikel de fazla değişmezken, çinko ve kurşun değer kaybetti.