Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'in ekonomik verilerini, açıkları kapayıp, örnek büyüme oranlarına dönüştürme kampanyası, yer yıl ülkenin Ocak ayı verilerinin güncellemesini geciktiriyor.

Analistler, Çin Yeni Yılı'ın zamanlamasından ötürü çarpık rakamlara işaret edeceğine inandıkları 8 Şubat'ta açıklanacak olan enflasyonun yüzde 2'ye yavaşladığını ve ihracatın yüzde 17.3 büyüdüğünü tahmin ediyor. Ancak sanayi üretim, perakende satış ve sabit getirili varlık yatırımı rakamları Mart'a ertelenecek.

Bekleyiş, analist ve yatırımcıların neredeyse 2 yıldır ilk kez dördüncü çeyrekte yeniden hızlanan Çin ekonomisindeki büyümeyi izlemelerini zorlaştırıyor. Royal Bank of Scotland Plc ve Mirae Asset Financial Group'un analistleri, her yıl farklı tarihlerde kutlanan festivalin etkilerini hesaplamanın kolay olmadığını, ancak bu tatilin hükümeti verileri açıklamaktan alıkoymaması gerektiğini düşünüyor.

Ekonomist ve yatırımcıların verileri kendi başlarına sindirmeleri için Çin'in istatistik bürosunun Ocak ayı rakamlarını açıklama konusunda daha iyi iş çıkarabileceğini söyleyen Mirae Asset'in baş Çin ekonomisti Joy Yang, "Çin'in verisindeki asıl sorun tutarlılık, şeffaflık ve güvenilirlik" dedi.