Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Kurtarma Fonu'nun en fazla parasal katkı sağlayan ülkesi Almanya'nın Maliye Bakanı Yardımcısı Steffen Kampeter, Kıbrıs'ın kurtarma paketi kriterlerini yerine getirmesi hâlinde, Akdeniz ülkesine yardım edilmesini engellemeyeceğini belirtti.

Kampeter, Kıbrıs'ın Euro Bölgesi ile sistemik ilişkisi, ülkenin gelecekteki bankacılık sektörünün büyüklüğü, vergi politikaları ve Güney Kıbrıslı yetkililerin parayı nasıl idare edeceği gibi göze çarpan sorunların hâlen çözülmediğini söyledi.

Alman bakan yardımcısı, sorulara doğru şekilde yanıtlar verilri ve parlamentoyu etkileyebilirse, hiçbir engel olacağını sanmadığını dile getirtti.

Kampeter'in açıklamaları, Alman Şansölyesi Angela Merkel'in hükümetinin Euro Bölgesi üyesi Güney Kıbrıs'a yardıma karşı çıkılmasından kaynaklanabilecek bir piyasa çalkantısı riskini göze almayacağının sinyalini verdi. Avrupa Borsaları 4 Şubat'ta Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin canlanacağı endişeleriyle 23 Ekim'den bu yana en sert düşüşünü kaydetti.

Merkel'in Hristiyan Demokrat Birliği'nin üyeleri ve Alman Sosyal Demokratlar, Euro Bölgesi'nin toplam gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 0.15'ini oluşturan Kıbrıs'a yardım etme ihtiyacını sorguluyor.

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Joerg Asmussen 27 Ocak'ta, hükümetlerin, Kıbrıs'ın ekonomisinin büyüklüğününötesinde zarar verme potansiyeli olduğunun farkına varmasının gerektiğini söylemişti.