Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin cephesinden gelen olumlu verilerin Asya piyasalarına yansımasının sınırlı olmasıyla birlikte, ABD hisse senedi piyasalarındaki satışlar sonrasında tepki alımları ön plana çıktı. Draghi’nin, 2013’ün başından itibaren gelen verilerin ekonomide zayıflamaya işaret ettiğini söylemesinin ardından, ECB’den faiz indirimi sinyali algısı oluşması sonrası euroda değer kaybı görüldü. Öte yandan Fed üyelerinden, düşük faiz politikasının parametrelerinin isim babası olan Evans’ın açıklamaları ön plana çıktı. İşsizliğin % 7’nin altına düşmeden, tahvil alım programının bitirilebileceğini söylemesi önemliydi.

İtalya ve İspanya’ya yönelik politik riskler sürüyor. İspanya dünkü tahvil ihalesinde, Ocak ayındaki ihalelerde gerçekleşen faizlerin üzerinde bir oranla borçlandı. İhale sonrası İspanya 10 yıllık tahvil faizi % 5.52’ye kadar yükseldi.

Yurt içi tarafta Sanayi Üretim rakamları Aralık ayında % 0’lık beklentinin aksine % 3.8 daraldı. Altın dışı ihracattaki belirgin yavaşlama, sanayi üretimindeki görüntüyü bir süredir destekliyordu. Mevsimsellikten arındırılmış üretimde de % 1,5’luk daralma var.

Türkiye 2 yıllık ve 10 yıllık tahvil faizi arasındaki makas 119 baz puan

Reel efektif kurun 120 seviyesinin üzerine gelmesinin ardından, Merkez Bankası'nın koridorun alt bandında indirime gideceği beklentisiyle dün getiri eğrisinin kısa tarafına alım geldi. En düşük % 5.63 bileşik seviyesini gören gösterge tahvil faizi, bu sabaha % 5.65 bileşik seviyesinden başladı.

İMKB’de satış baskısı

Moody’s ‘in kredi notu artırımının ötelenmesi beklentisiyle İMKB’de geri çekilme sürüyor. Merkez Bankası’nın zorunlu karşılıklarda yükselişe gidebileceği beklentisi de düzeltme sürecinin devamına neden oldu. Bugün bilanço tarafında Arçelik 4.çeyrek finansalları açıklanacak. Dünü % 2’nin üzerinde kayıplarla kapatan endeks saat 12:22’de 77,726 seviyesindeydi.

Euro/Dolar ’a Draghi etkisi

ECB Başkanı Draghi’nin enflasyona yönelik söylemlerinin ardından 1.34 seviyesini test eden euro/dolar paritesi sabah saatlerinde yine aynı seviyedeydi. Dolar/TL sabah saatlerinde 1.7720’den işlem görürken saat 12:19 itibariyle yine aynı seviyede seyrediyordu. Sepet kurda ise 2.0744 seviyesindeyiz.

Ak Portöy Fon Yönetim Müdürü Emrah Ustacı euro’ya ilişkin, “ECB açıklamaları aslında euro’nun da kur savaşlarının içerisinde olduğunu gösterdi. ECB, Japonya Merkez Bankası gibi aktif bir kur politikası izlemeyecektir. Ancak gelinen kur seviyelerini özellikle takip ettiğini belirtti. Küresel ekonomilerde paraların değersizleştirilmesi noktasında bazı adımlar atıldığını görüyoruz, gelişmekte olan ülkelerde de bu trendi görüyoruz. Kısa vadeli faizler üzerinde genel bir baskı oluşturuyor. Doğu Avrupa ülkelerindede faiz indirimi gördük. Türkiye’de de benzer bir fiyatlama gördük,“ açıklamalarında bulundu.


BloombergHT Araştırma Bölümü

Ayşe İyigündoğdu

aiyigundogdu@bloomberg.net