Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rusya'da enflasyonun 15 ayın zirvesine tırmanması ve merkez bankasının, hükümetin faiz indirimi çağrılarını yerine getirmeyeceğine işaret etmesinin ardından Rusya büyük ihtimalle bu ay faiz indiriminden kaçınacak.

Bloomberg anketine katılan 22 ekonomistin 21'i Rusya Merkez Bankası'nın faizi 5. ayında da yüzde 8.25'te tutacağını tahmin ediyor. Diğer beklenti anketleri, bankalara kredi verilmesinde en sık başvurulan gecelik ve 1 haftalık geri alım oranlarının yüzde 5.5'te, gecelik mevduat faizinin ise yüzde 4.5'te kaması bekleniyor.

2012'de faiz artışı yapan en büyük gelişen piyasa ekonomisi olan Rusya, büyümenin geçtiğimiz yıl yüzde 3.4'e yavaşlayarak 2009'daki resesyondan bu yana en zayıf düzeyine gerilemesinin ardından hükümetin para politikasının gevletilmesine yönelik baskılarına sahne oluyor. Merkez bankası başkan yarıdımcısı Alexei Ulyukayev tüketici fiyatlarının Ocak'ta son 15 ayın en hızlı artışını kaydetmesinin ardından bankanın kendi ekonomik görünümüne odaklandığını ve bunu da değiştirmeyeceklerini dile getirdi.

Merkez bankasının bu toplantısında faizleri sabit tutmasını beklediklerini aktaran Moskova'daki UniCredit Bank'ın ekonomistlerinden Artm Arkhipov, bankanın büyük ihtimalle enflasyondaki kısa vadeli sıçrama ve ekononin mevcut üretimi ve potansiyeli arasındaki açığa değineceğini öngördü.