Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:35'te güncellendi)

Yen, Japon yetkililerin, para birimini zayıflatabilecek politikaları ugulama yönündeki taahhütlerini güçlendirmeleri ile birlikte, dolar karşısında son üç günde ilk kez değer kaybetti ve Mayıs 2010'dan bu yana en düşük seviyesine yaklaştı.

Japonya para birimi, Ekonomi Bakanı Akira Amari'nin, Kyodo haber ajansında çıkan habere göre, hükümetin hisse senetlerini destekleyen çabalarına devam edeceğini belirtmesinin ardından 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer kaybetti. Yen euro karşısında, Japonya'da  merkez bankası potansiyel başkan adaylarından birinin, parasal gevşemenin haklı gösterilebileceğini kaydetmesinin etkisi ile son dört günde ilk kez değer kaybetti. Euro önemli para birimlerinin büyük bölümü karşısında, Euro Bölgesi'nin 17 üyesinin maliye bakanlarının bugün Güney Kıbrıs ve Yunanistan'a yardım konusunu görüşmek üzere biraraya gelmesinden önce, yükseldi.

Stamford, Connecticut'ta Royal Bank of Scotland Group Plc'nin bir birimi olan  RBS Securities'ten Döviz stratejisti Brian Kim, "Japonların mevcut para politikalarına tahhütleri devam edecek," dedi ve "Amari sisteme likidite enjekte ederek, para miktarı ticaretine göre davranmaya çalışıyor. Bu politikanın yan ürünü hisse senetlerinde yükseliş olacak ve sonuç olarak yen muhtemelen düşecek" değerlendirmesinde bulundu.

Yen dolar karşısında, 8 Şubat'ta yüzde 1'lik bir sıçrama gerçekleştirmesinin ardından, yüzde 0.6 düşerek, New York saati ile 10:16'da 93.26 seviyesine geldi. Yen 6 Şubat'ta 94.06'yı görerek 5 Mayıs 2010'dan bu yana en düşük seviyesine indi. Japonya para birimi euro karşısında yüzde 0.7 düşerek 124.68 seviyesine indi. Avrupa ortak para birimi dolar karşısında, 1.3325 ile 24 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesine indikten sonra, fazla değişmeyerek 1.3370 dolarda kaldı.


Yen dolar karşısında, Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin daha fazla parasal teşvik kullanacağına yönelik beklentilerle son altı ayda yüzde 19 değer kaybetti ve Bloomberg Korelasyon Ağırlıklı Endekslerine göre, 10 gelişmiş para birimi arasında en kötü performansı gösteren para oldu.

(17:35'te güncellendi)