Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Venezüela'da halk, Devlet Başkanı Hugo Chavez'in ülke para birimi bolivarı son dokuz yılda beşinci kez devalüe etmesinin ardından, fiyat artışlarından korunmak için bu haftasonu uçak bileti ve televizyon satınalmak amacıyla kuyruklar oluşturdu.

Maliye Bakanı Jorge Giordani'nin basın mensuplarına yaptığı açıklamaya göre, Havana'da geçirdiği kanser ameliyatının ardından Chavez, hükümete, 13 Şubat'tan itibaren geçerli olmak üzere, kuru yüzde 32 zayıflatarak dolar karşılığı 6.3 bolivara düşürme talimatı verdi. Dün, Caracas'ın güneydoğusunda bir elektronik mağazası, düz ekran televizyon almak için halkın akın etmesi sonucu, satışları bir televizyon ile kısıtladı

Para birimin daha da zayıflatılması, bölgede enflasyonun daha da hızlanmasına neden olabilir. Zira Caracas'ta Consecomercio ticaret odasına göre, Venezüela'da tüketilen ürünlerin yüzde 70 kadarı ithal ediliyuor ya da yurtdışından ithal edilen ürünler kullanılarak üretiliyor. Bütçe açığını daraltmayı amaçlayan bu devalüasyon, hatyat pahalılığının artması ile birlikte, bu yıl yapılma olasılığı bulunan seçimlerde Chavez ve müttefiklerine olan desteği azaltabilir.

Caracas'ta kamuyoyu araştırma şirketi Datanalisis'in başkanı Luis Vicente Leon, "Herhangi bir ekonomik tedbirin daima kazananı ve kaybedeni vardır," dedi ve "Hiç kimse eğlence olasun diye devalüasyona gitmez. Bir sorunu düzeltmek için devalüasyona giderseniz, daima ödenecek bir bedel olacaktır" şeklinde görüş bildirdi.

Güney Amerika'nın en büyük petrol üreticisi Venezüela'da, tedavi nedeniyle Küba'ya girmesinin ardından iki aydır görünmeyen Chavez'in hayatını kaybetmesi ya da görevi bırakması durumunda bir seçime gidilebilir. Chavez, başkanlığı sürdürememesi durumunda, ardından gelecek ismi Başkan Yardımcısı Nicolas Maduro olarak göstermişti.