Bloomberght
Bloomberg HT Haberler BES'te son rakamlar sektörü heyecanlandırdı

BES'te son rakamlar sektörü heyecanlandırdı

BES'te yüzde 25 oranında devlet katkısının etkisiyle Ocak'ta sisteme dahil olanların sayısının geçen yılın aynı ayına göre 3 katına çıktı

Giriş: 11 Şubat 2013, Pazartesi 11:06
Güncelleme: 11 Şubat 2013, Pazartesi 13:49

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES), 1 Ocak 2013'ten itibaren yatırılan katkı payı oranında yüzde 25 devlet desteği verilmesinin etkisiyle Ocak ayında katılımcı sayısının geçen yılın aynı ayına göre 3 katına çıkması, bireysel emeklilik sektöründe heyecan yarattı.

Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) verilerine göre, sistemdeki katılımcı sayısı 25 Ocak 2013 itibarıyla 2011 yıl sonuna göre yüzde 21,3 artarak, 3 milyon 204 bin 456'ya ulaşırken, aynı dönemde katılımcıların fon tutarı da yüzde 47 yükseliş göstererek 14,3 milyar liradan 21 milyar liraya çıktı.

Yapılan yeni düzenleme ile katkı payının yüzde 25'ine karşılık gelen kısmına devlet desteği verilecek olması BES'e katılımlara önemli derecede hız kazandırdı.

Düzenlemenin, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde yürürlüğe girmesinin ardından 25 Ocak itibarıyla katılımcı sayısı, geçen yılın Ocak ayındaki katılımlara göre yaklaşık 3 katına çıkarak, 28 bin 741'den 85 bin 423'e yükseldi.

-''Fon büyüklüğü 10 yılda 200 milyar liraya ulaşabilir''-

Konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Axa Hayat ve Emeklilik İcra Kurulu Üyesi Olgun Küntay, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren bireysel emeklilik alanında önemli bir reforma imza atıldığını belirterek, bu reform çalışması yürütülürken, aslında, sistemin başlangıcından bu yana geçen yaklaşık 10 senelik süre zarfında sorun olarak ortaya çıkan alanların üzerine gidildiğini söyledi.

Bu çerçevede reformun önemli bileşenleri olarak vergi indirimi yerine devlet katkı payı uygulamasının getirilmesi ve sistemden çıkışlarda toplam birikim üzerinden vergi yerine yalnızca gelir üzerinden vergi uygulamasının öne çıktığını anlatan Küntay, ''Ayrıca sözleşme sahiplerinin tabi olduğu kesintiler de kayda değer oranda düşürülüp birikimlerin daha hızlı bir şekilde büyümesi amaçlandı'' dedi.

Bütün bu değişiklikler bir arada ele alındığında, daha avantajlı bir biçime dönüşen sistemin yeni girişleri motive edeceği ve değişikliklerin mevcut katılımcılar için de geçerli olmasıyla sistemden çıkışların azalacağı, kalış sürelerinin uzayacağının öngörüldüğünü ifade eden Küntay, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Nitekim geçen yıl ve bu yılın Ocak ayı performansları karşılaştırıldığında bu yıl lehine önemli bir fark ortaya çıkmıştır. Kamuoyundan gelen bu ilgi, öncelikle reformun sistem açısından kritik alanlara dokunduğuna işaret etmektedir. Devlet katkısı konusunda yürütülen ortak tanıtım kampanyası ile şirketlerin kurumsal reklamları da bu başarılı sonuç üzerinde etkili olmuştur.

Tanıtım kampanyaları yoluyla devlet katkı payı uygulaması kamuoyunda gündemde tutulabildiği takdirde, katılımcı sayılarındaki belirgin gelişimin uzunca bir süre devam edeceği düşünülmektedir.''

Şu anda oluşan ilgiden, 2013 yılı sonu itibariyle katılımcı sayısında önemli bir büyüme ortaya çıkacağının görülebildiğine dikkati çeken Küntay, bu ilgiyi gelecek yıllarda da canlı tutabilmenin ve 2023 yılı sonunda 8 milyon kişi seviyesinde bir katılımcı sayısına ulaşmanın önemine vurgu yaptı.

Küntay, 2012 yılı sonunda milli gelire payı itibariyle yüzde 1,5 seviyesinde bir büyüklük arz eden emeklilik fonlarının, gelecek 10 yılda milli gelire oranla yüzde 4-5 aralığına girmesi durumunda 150–200 milyar lira düzeyinde bir fon büyüklüğünden söz edilebileceğini kaydetti.

-''Beklenin ötesinde bir büyüme yaşanacak''-

Yapı Kredi Emeklilik Genel Müdürü Taylan Türkölmez de Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'nın, bu yılın Ocak ayı başında yaptığı açıklamalar ile yeni BES yasasına ilişkin Türkiye'yi nelerin beklediğini çok net bir şekilde gözler önüne serdiğini belirtti.

Yeni uygulamayla yatırılan her katkı payına devlet tarafından yüzde 25 ek katkı verilmesinin bambaşka bir sistem anlamına geldiğini dile getiren Türkölmez, ''2013 yılında bugüne kadar gerçekleşmiş olanın çok daha ötesinde bir büyümenin gerçekleşeceğini ve bu şekilde devam edeceğini bekliyoruz'' dedi.

Yeni kanunun BES'i çok daha cazip bir yapıya büründürdüğünü anlatan Türkölmez, sistemin içinde yer alan emeklilik şirketlerinin de farklı bir yapılanmaya gitmesi gerektiğinin sinyallerini verdiğini kaydetti.

Türk Sigorta ve Bireysel Emeklilik Sektörü 2023 Vizyonu çalışmasına göre, emeklilik fonlarının 2023 yılında, normal büyüme trendinde 125 milyar, yeni teşvik sistemiyle hızlandırılmış büyüme senaryosuna göre de 400 milyar liraya ulaşmasının beklendiğini ifade eden Türkölmez, ''Sisteme para girmesi ve katılımcı sayısının artması açısından başarıyla görevimizi yerine getiriyoruz. Bu nedenle yeni iş modelimizle çok daha fazla sözleşme adedini sisteme sokacağımızı öngörüyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.

AA