Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Group of Seven (G-7) yetkilileri, grubun bu hafta dünyanın bir kur savaşının eşiğinde olduğu yönündeki endişeleri dindirmek amacıyla bu hafta bir açıklama yapmayı düşündüğünü belirtti.

Gruptan bir yetkilinin açıklamalarına göre, dünyanın önde gelen ekonomilerinin mali yetkilileri bir draft metinin hazırlandığını ve şu anda kıdemli politika yapıcılar tarafından gözden geçirildiğini ifade etti. Draftın şu anki hali piyasa tarafından belirlenen kur oranlarına bağlılık taahhüt ve hükümetlerin mali ve parasal politikayı, kur oranlarını etkilemek için kullanmayacağına yönelik bir anlaşma içeriyor.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin daha agresif para politikası için girişimlerini artırması, diğer ülkelerde Japonya'nın yeni direkt olarak zayıflatmaya çalıştığı yönünde endişeleri artırırken, Japon hükümeti bu iddiaları reddediyor. G-7'den bir başka yetkili ise Japonya'nın bu ortak metnin içeriğini sorguladığını ve eleştirilen odak noktası olmak istemediğini dile getirdi.

Group of Seven bu metni 15-16 Şubat'ta Moskova'da maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarının katılacağı G-20 zirvesinden önce açıklamayı planlıyor. G-20'ye, Brezilya, Çin ve Hindistan gibi gelişen piyasaların yanı sıra G-ülkeleri de katılıyor.