Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya piyasalarının tatil nedeniyle kapalı olması ile birlikte piyasalarda sıkışık bir seyir hakim. Avrupa’da ise Brüksel’de yapılacak Euro Bölgesi bütçe görüşmeleri öncesi, Fransa ve Almanya’nın Euro’nun değeri üzerindeki görüş ayrılıkları dikkat çekiyor. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Avrupa hükümetlerinin euroya müdahalede bulunması gerektiğini belirtirken, öte andan Merkel’in hükümeti ise piyasalara müdahale etmenin gerekmediğini vurguladı. Geçtiğimiz hafta ECB Başkanı Draghi’nin enflasyona yönelik açıklamaları da euro’ya satış getirmişti.

Gösterge tahvil faizde yukarı yönlü hareketlenme

Merkez Bankası’ndan indirim beklentileri getiri eğrisinin kısa tarafına alım olarak yansıdı. İşlem hacminin düşük seyrettiği tahvil piyasasından uzun vadeli tahvillerde yatay bir seyir hâkim. Gösterge tahvil faizi haftaya % 5.68 bileşik seviyesinden başlarken saat 12:27 itibariyle % 5.73 seviyesine yükseldi.

Ak Portföy Fon Yöneticisi Ali Emrah Ustacı Merkez Bankası'na ilişkin beklentiler ve faizin seyriyle ilgili, “MB’nin politik tepkisi açısından 2 temel faktör var, bir tanesi TL’nin değeri, diğeri ise kredilerdeki büyüme. Reel efektif kur seviyesi Merkez Bankası’nın daha önceden açıkladığı seviye olan 120’nin biraz üzerine çıktı. Mevcut kur savaşları teması da göz önüne alındığında, bu hafta için PPK toplantısında MB’nin tavrı önemli. Faiz indirimi gelmemesi durumunda getiri eğrisinin kısa tarafında yukarı yönlü hareket görebiliriz,“ yorumunda bulundu.

İMKB’de düzeltme

Haftaya yükseliş trendiyle 78,831 puandan başlayan İMKB 100 endeksi, sabah saatlerinde gelen düzeltme hareketiyle 78,365 seviyesine geriledi. Bankacılık endeksinde kayıplar % 1’e yaklaşırken, Holding hisselerinin kayıpları % 0.35 ile sınırlı kaldı. İMKB’nin iç dinamiklerin paralelinde, bankacılık endeksi çerçevesine yön bulması bekleniyor.

Euroda tedirginlik devam ediyor

Euro uzun pozisyonlarındaki artış eğilimiyle Euro/Dolar 1.34’te yatay-dalgalı seyrini sürdürüyor. Parite saat 12:28 itibariyle 1.3394’ten işlem görüyordu. Merkez Bankası'ndan faiz indirimi beklentisi paralelinde, Dolar/TL 1.7729 seviyesinde. Sepet kurda ise 2.07 civarında istikrarlı bir seyir hâkim. Euro/dolar’daki zayıf seyrin dolar/TL’yi yukarı banda taşıyıp taşımadığı takip edilecekler arasında.

BloombergHT Araştırma

Ayşe İyigündoğdu

aiyigundogdu@bloomberg.net