Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yale Üniversitesi ekonomisti ve Case-Shiller Konut Endeksi'nin kurucularından Robert Shiller, birçok gösterge konut inşaatları, konut satışları ve konut fiyatları için artışa işaret etse de, konutta henüz bir patlamanın başlangıcında olunmadığını savundu.

Konut fiyatlarının önümüzdeki yıl kolaylıkla yıllık yüzde 1-2 artış kaydedebileceğini öngören Shiller, ancak aynı kolaylıkla da benzer oranlarda düşebileceğine dikkat çekti.

ABD'de konut satışları geçtiğimiz yıl yüzde 9.2 artış kaydederken, tek aile konutlarının fiyatları da dördüncü çeyrekte Amerikan şehirlerinin yüzde 88'inde kazanç sağladı.

Shiller, son yükselişin ne kadarının mevsimsel faktörlerden kaynaklandığını söylemenin güç olduğunun altını çizerek, rakamların artmaya devam edeceğinden henüz emin olmadığını dile getirdi.

Birçok belirsizlik öğesinin varlığına dikkat çeken Shiller, "Fannie ve Freddie'ye ne oldu? Mortgage kesintilerine ne oldu? Avrupa'da, Asya'da neler oluyor?" diye sordu ve zayıflık döneminin yalnızca yarısının aşılmış olabileceğini belirtti.