Moody's'in not inadı Türkiye'nin faiz eğrisini zorluyor
Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu yatırım seviyesine çıkarmama inadının ardından ve merkezin faizleri düşük tutmasıyla Türkiye'nin kısa ve uzun vadeli tahvil faizleri arasındaki fark açılıyor
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın politika faizini düşük tutmayı sürdürmesi ve kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye çıakrmaktan kaçınmasıyla Türkiye'nin kısa vadeli tahvilleri, 10 yıllık tahvilleri solluyor.
En büyük 21 gelişen piyasa ekonomisi arasında uzun vadeli tahvillerde Brezilya ve Hindistan'ın ardından en yüksek faize sahip olan Türkiye'nin 2 yıllık gösterge tahvil ile 10 yıllık tahvillerin faizi arasındaki fark 7 Şubat itibariyle Ağustos 2011'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Türkiye'nin 1 yıllık tahvillerinin faizi ise 7 Şubat'ta rekor düşük seviyesine işaret etti.
Moody'in 28 Ocak'ta cari açığın, dış şoklara karşı kırılganlığa neden olmayı sürdürdüğünü söyleyerek not artışı spelüasyonlarını ortadan kaldırmasından bu yana 10 yıllık TL cinsinden tahvil faizleri 29 baz puan arttı. Hazine Salı günü 14 aylık tahvil ihalesinde yüzde 5.75 maliyetle tahvil satarak, geçtiğimiz ayki yüzde 6.2 faizin altında bir orana işaret etti. PPK Ocak'taki gecelik kredi ve borçlanma faizinde 25 baz puanlık indirim yapmasının ardından önümüzdeki hafta toplanacak.
Not artışı beklentilerinin uzun vadeli tahvil alımlarını desteklemiş olmasından ötürü Moody's'in eğrinin dikleşmesine neden olduğunu belirten Finansbank AŞ'nin sabit getirili varlık traderlarından Önder Türker, faiz eğrisinin şu anki şeklinin ise merkez bankasının düşük faiz politikasının bir sonu olduğunu dile getirdi.