Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nde resesyon, üç en büyük ekonomide üretimin küçülmesi ile birlikte, ekonomistlerin tahminlerinden daha fazla derinleşti ve ekonomi yaklaşık dört yılın en kötü performansını gösterdi.

Euro Bölgesi'nde gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYİH) geçen yılın dördüncü çeyreğinde, önceki üç aylık döneme göre yüzde 0.6 daraldı. Bu, Lehman Brothers Holdings Inc.'nin batmasının ardından 2009 yılının ilk çeyreğinden bu yana en kötü performansı işaret ediyor. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, ekonominin yüzde 0.4 küçülmesi bekleniyordu.

Euro Bölgesi'nin GSYİH rakamı, bugün açıklanan ve Fransa, Almanya ve İtalya'da ekonominin tahminlerin ötesinde yavaşladığını gösteren verilerin ardından geldi. Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, geçen hafta yaptığı açıklamada, 17 ülkenin oluşturduğu birlikte güvenin istikrar kazanmakta olduğunu ve AMB'nin, durumun kırılgan olmasına karşın, bu yılın başından itibaren kademeli olarak büyümesini beklediğini söyledi.

Amsterdam'da ABN Amro Bank NV ekonomistlerinden Nick Kounis, "Ortak para bölgesinin geleceğine ilişkin belirsizlikteki düşüş ve iyileşmekte olan finansal koşullar, ekonomik toparlanmanın tohumlarını ekti," dedi ve "Ancak, süregelen sert bütçe kısıntıları, artan işsizlik ve bankaların likiditelerinin azalması, toparlanmanın oldukça yavaş olacağını işaret ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Euro, verinin açıklanmasının ardından dolar karşısındaki düşüşünü hızlandırdı ve yüzde 0.9 düşerek, Londra saati ile 10:02'de 1.3388 dolar seviyesine geldi. Avrupa ortak para birimi sterlin karşısında da değer kaybetti.