Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD endeks vadelileri, Euro Bölgesi ve Japonya'da ekonomilerin 4. çeyrekte beklenenden daha çok daralması üzerine gerileyerek, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi'nin Ekim 2007'den bu yana ulaştığı en yüksek noktadan gerileyebileceği sinyalini verdi.

Dünyanın en büyük bilgisayar şebeke ekipmanı üreticisi Cisco Systems Inc., satışlarının en iyi tahminin altında kalması üzerine Almanya işlemlerinde yüzde 1.7 düştü. Applied Materials Inc.'in gelir görünümünün tahminleri aşmasıyla şirket hisseleri yüzde 3.1 oranında bir sıçrama gerçekleştirdi. US Airways Group Inc., AMR Corp.'a ait American Airlines ile 11 milyar dolar değerinde birleşmesinin onaylanmasıyla yüzde 6.2 ilerledi.

S&P 500 Mart ayı vadelileri New York saatiyle 06:23'te yüzde 0.4 düşerek 1,510.8 puana geriledi. Dow Jones vadelileri ise 73 puanlık düşüşle 13,885 puana indi.

Londra'da bulunan BTIG Ltd. hisse stratejisti Nick Xanders, "Temeller herkesin umduğu kadar sağlam değil. Rakamlar yukarıya çıkmamasına rağmen piyasa yukarı çıktı. Zayıf geçen birinci yarıdan sonra ikinci yarının gelişeceği umuduyla bugün piyasada satın alıma girmek çok şey istemek gibi duruyor" ifadelerini kullandı.

Bugün açıklanan veriler Euro Bölgesi'nde resesyonun daha da derinleştiğini göstererek neredeyse son 4 yılın en kötü performansını ortaya koydu. Bölgedeki gayrısafi yurt içi hasıla (GSYH) 4. çeyrekte yüzde 0.6 düşerken, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanları yüzde 0.4 düşüş bekliyordu.

Japonya'da ise düşen ihracat ve iş yatırımlarının arasında yıllık GSYH oranı yüzde 0.4 düştü. Bu yöndeki beklenti medyanı ise yüzde 0.4 büyüme olacağı yönündeydi.