Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Fransa'nın en büyük bankası BNP Paribas, 4. çeyrek kârında yaşadığı yüzde 33'lük düşüşün ardından maliyet kesintisi ve temettüsünü arttırmaya dair planları olduğunu açıkladı.

2015 yılı itibariyle maliyetlerini 2 milyar euro (2.7 milyar dolar) azaltacağını söyleyen BNP Paribas hisseleri Paris işlemlerinde yüzde 3.6 yükseldi. Banka aynı zamanda bu kesintilerin yarısının tüketici bankasından geleceğini söylerken, hissedarlara ödemeyi hisse başına 1.20 eurodan 1.50 euroya artıracağını ifade etti.

Banka CEO'su Jean-Laurent Bonnafe, yönetimi boyunca BNP'nin bilançosunu daraltırken, rezervlerini ve mevduatlarını artırarak regülatörlerin taleplerini karşılamayı gündeminin ana maddesi yaptı. Sonuç olarak banka Basel III kurallarına göre rakipleri Paris Societe Generale SA ve Frankfurt merkezli Deutsche Bank AG'den daha fazla sermaye oranına ulaşmış oldu.

RBC Capital Markets analisti Anke Reingen, bugün yaptığı bir açıklamada "4. çeyrek verileri biraz hayal kırıklığı yaratmış olsa da sermaye konusundaki yeni bilgiler ve firmanın iş planının detayları teşvik edici" ifadelerini kullandı.

BNP hisseleri bugün Paris saatiyle 11:03'te yüzde 3.3 ilerleyerek 47.38 euro oldu. 40 firmadan oluşan Bloomberg Europe Banks and Financial Services Endeksi 2013 yılında şu ana kadar yüzde 9.2 yükselirken, BNP'nin bugün kaydettiği yükselişin ardından hisseleri bu yıl yüzde 11 değer kazandı.