Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası Konseyi Üyesi Jens Weidmann, eurodaki değerlenmenin tek başına faiz indirimi nedeni olmayacağını ve kurdaki kazançların ekonomik görünüme de uygun olduğunu söyledi.

Eurodaki güçlenmenin, gelecekteki enflasyon oranlarını etkileyen birçok faktörden yalnızca biri olduğunun altını çizen Almanya Merkez Bankası Bundesbank'ın Başkanı Jens Weidmann, bu nedenle politika kararını yalnızca tek bir faktöre bağlı olarak vermeyeceklerini ifade etti. Weidmann, euronun değerinin, büyük oranda temellere uygun olduğunu, euronun aşırı değerli olduğunun söylenemeyeceğini dile getirdi.

Weidmann'ın açıklamaları, kur savaşları spekülasyonlarının gölgesinde bugün G-20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası başkanlarının Moskova'da toplanmaya hazırlandığı bir dönemde geldi. ABD e Japonya'nın gevşek para politikaları ve Avrupa'daki iyimserlik bu ayın başlarında euroyu, dolar karşısında 14 ayın, yen karşısında da 3 yılın zirvesine taşıdı. Euro, AMB Başkanı Mario Draghi'nin 7 Şubat'ta eurodaki değerlenmenin enflasyon için aşağı yönlü risk teşkil ettiğini söyleyerek faizlerin indirilebileceğinin sinyalini vermesi üzerine ay başındaki zirvekerinden 2 cent düştü.

Mario Draghi'nin euroyu aşağı ya da yukarı taşımaya çalıştığını sanmadığını ifade eden Weidmann, AMB'nin doğrudan kuru hedefleyen manipülasyon ve politikalardan kaçınacağını savundu.

Euro, Weidmann'ın açıklamaları sonrasında 1.3394 dolara sıçradı.