Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Avrupa Komisyonu'ndan yapılan bir açıklamaya göre, İspanya'da bütçe açığı, bankacılık sistemine yönelik kurtarma fonu ve vergilerdeki eksikliklerden dolayı 2012 yılında yükselerek yüzde 10.2'ye çıktı ve son 3 yılın en büyük açığı olarak kayda geçti.

Komisyondan bugün yapılan açıklamaya göre, aralarında Bankia SA gibi bankaların da olduğu kurumlara yönelik kurtarma harekatları geçtiğimiz yıl bütçe açığını yüzde 3.2 artırırken, yükselen işsizlik ve düşen varlık fiyatları da hükümet gelirinde azalmaya yol açtı. Bütçe açığının önümüzdeki yıl gayrısafi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 6.7'sine gerileyeceği ve geçici kemer sıkma politikalarının sona ermesiyle 2014 yılında yüzde 7.2'ye yükseleceği tahmin ediliyor.

İspanya, bütçe açığının 2009 yılında ülke GSYH'sinin yüzde 11.2'sine tekabil etmesinden bu yana belirlediği bütün bütçe açığı hedeflerinin altında kaldı. Ülke, geçtiğimiz yıl Avrupa Merkez Bankası'nın euroyu "her ne olursa olsun destekleme" kararının ardından full kurtarma paketi istemek zorunda kalmaktan kurtulurken, 10 yıllık gösterge tahvil faizlerinde de Temmuz'da görülen Euro Bölgesi rekoru olan yüzde 7.75'ten 250 baz puanlık düşüş yaşanmasını sağladı. Komisyon ayrıca "2012 yılındaki bütçe performansı direkt ve indirekt vergilerdeki eksikliklerden dolayı olumsuz etkilendi" ifadelerini kullandı.