Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya tahvilleri, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB), finans kuruluşlarının beklenenden daha az tutarda acil yardım kredisi erken geri ödemesi yapacağını duyurmasının ardından, bankaların birbirlerine kredi verme konusunda temkinli kalmaya devam ettiği yolundaki endişelerin artması sonucu değer kazandı. Bu hareket sonucu, iki yıl vadeli Alman tahvillerinin faizi beş haftanın en düşük seviyesine indi.

Avusturya ve Hollanda'nın iki yıl vadeli tahvilleri de, Avrupa Merkez Bankası'nın, 356 bankanın 61.1 milyar euro (80.5 milyar dolar) tutarında LTRO olarak adlandırılan üç yıl vadeli acil yardım kredisi erken ödemesi yapacağını duyurmasının ardından yükseldi. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bankaların 122.5 milyar euro tutarında kredi erken geri ödemesi yapması bekleniyordu. İtalya ve İspanya tahvilleri, Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da iş dünyası güveninin son 10 ayın en yüksek seviyesine çıktığını gösteren verinin ardından değer kazandı. İtalya'nın 2 yıl vadeli tahvilleri son altı günde ilk kez yükseldi.

Londra'da Deutsche Bank'ın Avrupa ve İngiltere faiz stratejisi başkanı Mohit Kumar, "LTRO rakamı piyasanın beklediğinden daha düşüktü ve bu durum Alman tahvillerinin ralli yapmasına yol açtı," dedi ve "Bu rakam, sistemde daha fazla likidite olduğunu gösteriyor ve bu, para politikasının genişlemeci olduğu ve çekirdek ülke kağıtlarının faizlerinin düşük kalacağı anlamına geliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Almanya'nın iki yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan ya da 0.03 yüzde puanı düşerek, Londra saati ile 13:16'da yüzde 0.13'e geriledi. Bu, 17 Ocak'tan bu yana en düşük seviyeyi işaret ediyor. Mart 2015'te vadesi dolacak yüzde 0.25 faizli tahvillerin fiyatı 0.07 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağıt için 70 euro senti yükselerek 100.235'e çıktı.

10 yıl vadeli Almanya tahvillerinin faizi, üç baz puan yükselerek yüzde 1.60'a çıkmasının ardından fazla değişmedi.