Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Aralarında Ben S. Bernanke ile daha önce araştırmalar gerçekleştirmiş eski Fed yöneticisinin de bulunduğu dört ekonomist, Fed'in 3 trilyon dolarlık bilançosundan gerçekleşebilecek kayıpların merkez bankasının para politikası kontrolünü kaybetmesine yol açabileceği uyarısını yaptı.

Ekonomistler açıklamalarında "Harikulade genişletilmiş merkez bankası bilançosu ve sürdürülmesi güç kamu borcu yörüngesi, potansiyel olarak para politikasının esnekliğini gözle görülür derecede düşürme tehlikesi taşıyan bir karışımdır. Bu karışım, piyasadan yavaş çıkılacağı veya genişleme politikaya devam edileceğine dair bir algı yaratarak mali dominansa yönelik ilk adım olarak görülebilir. Bu sebepten dolayı daha uzun vadeli enflasyon beklentilerine yol açarak, genel enflasyon riskini de artıracaktır" ifadelerini kullandı.

Aralarında eski Fed yöneticisi Frederic Mishkin'in de bulunduğu ekonomistlerin araştırması New York'ta gerçekleştirilen ABD Para Politikası forumunda sunulurken, seyirciler arasında Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, Fed yöneticisi Jerome Powell, ve St. Louis Fed Başkanı James Bullard gibi yüksek profile sahip isimler de bulunuyordu.

Fed daha önceki iki tur parasal genişlemenin ardından bilançosunu 2.3 trilyona çıkarırken, aylık 85 milyar dolarlık tahvil ve mortgage destekli tahvil alımını devam ettiriyor. Merkez bankası aynı zamanda yüzde 7.9 olan işsizlik oranını yüzde 6.5'e indirmeyi hedefliyor.