Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tokyo Borsası, Tokyo'daki bir yetkilinin Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin Asya Kalkınma Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda'yı BOJ başkanlığına aday göstereceğini söylemesinin ardından yükseldi. Nikkei 225 Endeksi son 4.5 yılın en yüksek seviyesine işaret etti.

Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota Motor Corp. yüzde 1.4 değerlendi. Japonya'nın en büyük 3. kargo şirketi Kawasaki Kisen Kaisha Ltd., sektör lideri A.P. Moeller-Maersk A/S'nin küresel konteynır talebinin hızlanacağını söylemesi üzerine yüzde 12 yükseldi. Sharp Corp., Tayvanlı Foxconn Technology Group'un şirkete yatırım görüşmelerinin sonuçsuz biteceği haberlerinin etkisiyle Nikkei 225 Endeksi'ndeki düşüşe öncülük etti.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 2.3 kazançla 11,650.88 puana yükseldi ve 29 Şubat 2008'den bu yana en yüksek düzeyine işaret etti. Topix Endeksi de yüzde 1.8 artışla 980.70 puana çıktı. Endeksteki 33 sektörden biri hariç hepsi primlendi.

Kuroda'nın başkan olmasının, Abe'nin istediği parasal genişleme önlemlerinin uygulanması ile kusursuz bir uyum sergileyeceğini söyleyen Okasan Securities Co.'nun kıdemli stratejistlerinden Hideyuki Ishiguro, bunun piyasa için iyi olacağını belirtti.

Topix Endeksi 14 Kasım'daki genel seçim çağrısının Abe ve merkez bankasının ülkeyi deflasyon çıkaracağı iyimserliğine neden olmasıyla yüzde 36 tırmandı. Endeks defter değerinin 1.15 katından fiyatlanarak, 2.1 katından işlem gören Standard&Poor's 500 Endeksi ve 1.5 katından değerlenen Stoxx Europe 600 Endeksi'nin gerisinde seyretmeyi sürdürüyor.