Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol şirketleri ve finansal aracı kurumların kazanç beklentileriyle değerlenmesinin, imalatın bu ay yavaşlayabileceğine işaret eden özel sektör verisini gölgelemesi üzerine Çin Borsası 3 gündür ilk kez yükseldi.

Sinopec olarak da bilinen China Petroleum & Chemical Corp., hükümetin rafinerilerin yakıta Eylül'den bu yana ilk kez zam yapmalarına izin vermesi sonrasında yüzde 2.4 oranında ralli yaptı. Citic Securities Co., Şanghay Securities News'in regülatörlerin açığa satışları genişleteceği haberi üzerine finansal aracı kurumlar arasındaki kazançları devam ettirdi. China Vanke Co. ve Poly Real Estate Group Co., Chine Securities Journal'ın emlak piyasasında yakında yeni kontrollerin açıklanacağını yazmasının ardından yüzde 3'ün üzerinde değer kaybetti.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.1 kazançla 2,316.45 puana yükseldi. Endeks, beklentinin altında kalan Öncü HSBC Çin İmalat PMI verisi sonrasında yüzde 1.1'lere ulaşan kazançlarını azalttı. Şanghay endeksi geçtiğimiz hafta yüzde 4.9 düşerek son 20 ayın en sert haftalık düşüşünü kaydetti. CSI 300 Endeksi bugün yüzde 0.2 düşüşle 2,592.03 puana geriledi.

Bugünkü kazançların, yakıt fiyatlarındaki artışın beklentileri aşmasıyla primlenen Sinopec gibi büyük şirketlerdeki değerlenmenin desteklediği teknik bir sıçrama olduğunu belirten Zheshang Securities Co.'nun stratejistlerinden Wang Weijun, PMI verisinin ekonomik toparlanmanın zayıf olduğuna işaret ettiğini söyledi.

Hang Seng China Enterprises Endeksi bugün yüzde 0.1'in altında kazanç sağladı. ABD'de en çok işlem gören Çinli şirketlerin göstergesi Bloomberg China-US 55 Endeksi 22 Şubat'ta yüzde 1 yukarıda kapandı.