Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'daki finansal krizin iyice tırmandığı esnada 15 ay önce İtalyan hükümetinin başına geçirilen üniversite rektörü Mario Monti, yatırımcılardan tam onay almasının ardından bugün seçmenlerden final notunu alacak.

Monti'nin yalnızca yarınki seçimin sonucuna değil, gelecekteki nesillerin de gözetilmesinin gerektiğini vurgulayan ilk lider  olduğunu söyleyen Aletti Gestielle SGR SpA'nın yatırım genel müdürü Fabrizio Fiorini, "gelecek nesillerin gözetilmesi" kavramının İtalya için kesinlikle yeni bir şey olduğuna dikkat çekti.

Monti, İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano tarafından Kasım 2011'de İtalya'nın 10 yıllık borçlanma maliyetlerinin yüzde 7.5'lerden euro rekoru kırarak, İtalya'nın euroda kalıp kalamayacağını sorgulatmasının ardından Silvio Berlusconi'nin yerine getirilmişti. Tahvil faizi, euronun başlangıcından Lehman Brothers Holdings Inc.'in iflasına uzanan dönemdeki ortalamalarına geriledi. İtalya'nın 10 yıllık tahvili bugün Roma saati ile yüzde 4.44'te seyrediyor.

Goldman Sachs Group Inc.'te bir kez danışmanlık görevinde bulunmuş olan Bocconi Üniversitesi rektörü Monti, başkanlık görevinin ilk haftalarında yasakoyucuların yüzde 80'inin desteğini arkasına alarak finansal piyasaları sakinleştirecek biri dizi önlem aldı. Monti'nin önlemleri arasında ilk konutlardaki vergi ve emeklilik sisteminin denetimini de kapsayan 20 milyar euroluk kemer sıkma programları yer aldı.