Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

New York Üniversite ekonomi profesörü Nouriel Roubini, Fed'in parasal genişleme programıyla kredi balonunu şişirdiğini ve bunun sorun teşkil ettiğini söyledi.

Fed parasal genişleme programı vasıtasıyla son 5 yılda finansal sisteme 2 trilyon doların üzerinde likidite enjekte etti.

Fed'in çok yavaş çıkış yapmasından ötürü parasal genişlemenin riskinin enflasyon ya da tahvil piyasasında bir bozgun yaşanması olmadığına dikkat çeken Rubini, asıl riskin 2003-2006'dakinin benzeri, çok yavaş çıkılmasından ötürü kredi balonu döngüsü olduğunu belirtti. Ancak Roubini, bu seferki balonun 2003-2006'dakinden daha da büyük olacağı konusunda uyardı.

Birçok yorumcu ve ekonomist kur savaşlarına ilişkin açıklamalarda bulunurken Roubini, kur savaşlarının da parasal genişleme ile ilintili bir durum olduğunu söyledi.

Gelişmiş ekonomilerdeki büyümenin, yavaş yerel talepten ötürü trendin altında kaldığını hatırlatan Roubini, bu sebeple tek büyümenin tek yolunun dış talep olduğunu, bunun da en çok zayıf para birimiyle desteklenebileceğini ifade etti.

Roubini, zayıf para birimine de parasal genişleme kanalıyla ulaşıldığını, bu nedenle kur savaşları ve parasal genişlemenin birbirine bağlı olduğunu savundu.