Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İngiltere’nin 3A kredi notununun bir kademe indirilerek Aa1’e çekilmesi piyasalarda sınırlı etki yaratırken, haftanın genelinde ECB’den ve FED’den gelecek açıklamalara yoğunlaşılacak. İtalya'da seçim sonuçlarının bu akşam saatinde açıklanması bekleniyor. Henüz sonuçlar açıklanmamasına rağmen, piyasada Bersani liderliğindeki merkez sol eğilimli blokun, Berlusconi’nin başını çektiği ittifaka fark attığı söylentileriyle, Euro/Dolar yukarı yönlü seyrederken, İtalyan tahvil faizlerinde de gerileme kaydedildi. İtalyan FTSE MIB endeksinde kazançlar % 2 civarında, Alman DAX endeksi, % 2.5’a yaklaşan kazançla 2.sırada yer alıyor.Yurtiçinde bankaların Rekabet Kurumu'na yaptıkları sözlü savunmalar konuşuluyor.

Gösterge tahvil faizinde düzeltme

Gösterge tahvil faizi haftanın ilk işlem gününe % 5.68 seviyesinden başlarken saat 14:50 itibariyle % 5.70 bileşik seviyesine yükseldi. Türkiye 10 yıllık tahvil faizleri ise % 6.94 düzeyinde. Merkez Bankası'nın faiz indiriminden sonra kısa vadeli faizler uzun vadelilere göre daha iyi performans gösterdi.

Yurtdışına paralel İMKB 100 endeksi

İMKB 100 endeksi 2.seansa yukarı bir seyirle 76,333 puandan başladı. Analistler düşük hacimli tepki yükselişlerinin devamı beklenirken, Avrupa hisse senetlerindeki pozitif seyrin etkisi endeks üzerine yansıyor.

TL’de değer kaybı

Hafta başına 1.80 seviyesinin üzerinde başlayan Dolar/TL öğleden sonra 1,7940’lı seviyelerden işlem görüyordu. Sepet kur ise Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesi olan 2.09’lara geldi. Euro/solar paritesi ise İtalya seçimleri paralelinde ve yarınki Bernanke konuşması öncesi yükseliş trendinde. Parite sabah saatlerinde 1.32’li seviyelerden öğleden sonra 1.33’lü seviyelere taşındı.

Akbank Türev İşlemleri Yöneticisi Akın Taş’a göre, "Salı günkü PPK kararı, TL’nin euro/doların aşağı yönlü hareketine daha sert tepki vermesine neden oldu. Dolar/TL'yi 1.80 üzerine taşıdı. Aylık volatilitelerin % 6.30 seviyelerinden % 6.70 seviyelerine geldiğini gördük. Yukarı yönlü call opsiyonlarına alış ilgisinin olduğu görülüyor. Euro/dolar paritesine hassas olduğumuz bir döneme girdik. Volatiliteler diğer gelişmekte olan ülkelerde de artış kaydetti. Fed açıklamaları sonrası, Dolar Endeksi'nde yukarı yönlü hareketin beraberinde, gelişmekte olan ülke kurlarında dolara karşı değer kaybı gördük. Euro-dolar’da 1.34 seviyelerine doğru bir toparlanma, yukarı yönlü trendin devamı paralelinde dolar/TL’nin 1.80 seviyesinin altında kalması beklenebilir. 1.80 seviyesi psikolojik bir seviye. Bir önceki aşağı yönlü trendde 1,8050 seviyesi önem kazanmıştı. Bu seviyelerin üzerine kalması, dolar/TL’de 1.83 seviyesine doğru bir hareketin başlangıcı olabilir. “


BloombergHT Research

Ayşe İyigündoğdu

aiyigundogdu@bloomberg.net