Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Fed Başkanı Ben S. Bernanke, bu hafta Kongre'de gerçekleştireceği konuşması öncesinde konut ve otomobil sektörlerindeki istihdam büyümesine dikkatleri çekmeyi planlıyor.

Tüketiciler konut ve otomobil alabilmek için kredilere güvenirken, ekonominin en çok bu alanı Bernanke'nin düşük faiz oranı ve aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımı stratejisine yanıt veriyor.

Pennsylvania'da bulunan Moody's Analytics Inc. şef ekonomisti Mark Zandi, "En dikkat çekicileri konut ve otomobil sektörleri olmak üzere faiz oranına hassas sektörler vites artırıyor. Bu, Fed'in agresif para politikası ve bunun sonucunda gelen rekor düşük faiz oranlarının bir yansıması" ifadelerini kullandı.

Bernanke ve meslektaşları Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantılarında, "istihdam piyasasında gözle görülür bir iyileşme yaşanmadan tahvil alımını durdurmama" kararı verdiler. Konut ve otomobil üretimi sektöründe artış gösteren istihdam oranları, FOMC tarafından uygulanan varlık alımı stratejisinin ekonomik gelişmeye katkı sağlayacağı tezini destekliyor.

Moody's şef ekonomisti Zandi, bu yılki istihdam oranının 2 milyona yakın olacağını tahmin ederken, bu oran bir önceki yıl ile paralellik gösteriyor. Zandi, "Fakat 2014 ve 2015 yıllarında 3 milyona yakın istihdam bekliyorum" ifadelerini kullandı.